Cultura 18/09/2023

"Ho tenim!": les reaccions pel nomenament de la Menorca Talaiòtica

Polítics i institucions feliciten la societat menorquina pel distintiu

ARA Balears
3 min
La presidenta del Govern, Marga Prohens, en el 45è Comitè de Patrimoni de la Unesco.

PalmaLa presidenta del Govern, Marga Prohens, ha felicitat els menorquins i el Consell de Menorca pel nomenament de la Menorca Talaiòtica com a Patrimoni Mundial de la Unesco. "Ho tenim! La Menorca Talaiòtica és Patrimoni de la Unesco. Enhorabona, menorquins, Consell de Menorca i Adolfo Vilafranca. Aquest reconeixement és un èxit col·lectiu, fruit del consens social i polític i un orgull per a les Balears", ha publicat Prohens a les xarxes socials.

Prohens s'ha compromès en el Comitè de Patrimoni de la Unesco a "gestionar i protegir el patrimoni, i a explicar-ho perquè arribi a les noves generacions en tota la seva esplendor". L'esdeveniment s'ha duit a terme a Riad (Aràbia Saudita) i, a més de Prohens, hi han assistit l'ambaixador d'Espanya a la Unesco, José Manuel Rodríguez; l'ambaixador d'Espanya a l'Aràbia Saudita, Jorge Hevia, i representants del Ministeri de Cultura i Esports i del Consell de Menorca.

Per la seva banda, la presidenta del Congrés dels Diputats, Francina Armengol, ha agraït a la societat menorquina que hagi lluitat per la candidatura de Menorca Talaiòtica com a Patrimoni Mundial, que "la reconeix davant de tot el món com una terra que cuida el seu patrimoni, que conserva les seves arrels i que té un museu a cel obert". "Ho hem aconseguit", ha afirmat a les xarxes socials.

Adolfo Vilafranca: "Som un referent de bona gestió i conservació del patrimoni natural i arqueològic"

El president del Consell de Menorca, Adolfo Volafranca, ha destacat que l'illa és "un referent de bona gestió i conservació del patrimoni natural i arqueològic". "Amb aquest reconeixement, Menorca torna a ocupar un lloc destacat a l'àmbit mundial. El patrimoni de Menorca és reconegut ara per la Unesco com a representant dels valors universals, com a exemple d'autenticitat i integritat", ha dit, a més de remarcar que "30 anys després de la declaració de Menorca com a Reserva de la Biosfera, l'illa torna a ser protagonista internacional". "Pocs llocs del món tenen aquest doble reconeixement de la Unesco", ha afegit.

Des del Consell s'ha subratllat que la declaració de la Menorca Talaiòtica constitueix una aportació excel·lent al reconeixement de les Balears a la Llista de Patrimoni Mundial, específicament pel que fa a la seva prehistòria –Edat de Bronze i Edat del Ferro. Aquesta inscripció aporta informació sobre les antigues cultures insulars del planeta i contribueix a una llista més representativa i equilibrada del Patrimoni Mundial. Segons la institució insular, aquest distintiu serà "un estímul important per a la divulgació del patrimoni prehistòric de Menorca, que encara no és prou conegut a escala internacional". També ha destacat que la inscripció serà de gran ajuda per captar recursos nous per a la conservació i la investigació científica dels vestigis de la cultura talaiòtica.

Per a l'exconseller de Cultura de Menorca i expresident de l'Agència Menorca Talaiòtica, Miquel Àngel Maria, avui és un dia d'immensa alegria. “Fa catorze anys que es va iniciar aquest procés, ha estat un llarg camí que ha valgut molt la pena”. 

Maria destaca que “aquest reconeixement també du aparellat un compromís de manteniment i preservació per a les generacions futures” i apunta que és una gran oportunitat per impulsar el projecte de creació del Centre d'Investigació de Patrimoni de les illes de la Mediterrània occidental al casal de Binicodrell de darrere, que va quedar aturat per la crisi de la covid, però que el 2019 ja tenia l'avaluació positiva i aprovació dels fons de l'Impost de Turisme Sostenible.

stats