Arts escèniques
Cultura 11/07/2022

Les produccions km 0 despunten en la nova programació del Principal de Palma

El director de l'espai, Josep R. Cerdà, ha anunciat mig centenar de funcions que es faran entre setembre i gener

3 min
Els intèrprets de la funció 'Escalar un gegant': Xavi Núñez i Santi Pons.

PalmaEl teatre Principal de Palma ha presentat aquest dilluns dematí la nova temporada, de setembre de 2022 a gener de 2023, una temporada que inclou 49 títols dels gèneres més variats, des de teatre a òpera, sense oblidar la dansa, el cinema, els espectacles familiars i la música.

La programació de la nova temporada s’iniciarà edissabte 10 de setembre amb un programa doble: a les 18 hores, Parking Shakespeare, una companyia especialitzada a muntar obres en espais poc convencionals, posarà en escena Nit de reis a la plaça Major de Palma; més tard, a les 21 hores, la cantant portuguesa Mísia oferirà un concert per presentar el seu darrer disc, Animal sentimental.

Coproduccions

Amb vista al proper curs, es podran veure tot un seguit de coproduccions. Només són coses, coproducció (la primera del Principal de Palma) amb Hermanas Picohueso, els dies 6, 7 i 8 d’octubre; Escalar un gegant, de Bernat Molina, amb coproducció amb Cultural-ment, els dies 3, 4 i 5 de novembre; Les proposicions, amb Aina de Cos (9, 10 i 11 de desembre), que parla sobre els abusos en l'entorn acadèmic de l'art dramàtic; la coproducció amb el Teatre Nacional de Catalunya Zona inundable, de Marta Barceló (28 de desembre), i Les maleïdes, de Sergio Baos, en coproducció amb la Sala Beckett (13, 14 i 15 de gener).

A més, el director del Principal de Palma ha anunciat que la producció pròpia del curs serà Reis del món, basada en la novel·la de Sebastià Alzamora. La dirigirà José Martret i l'actor Toni Gomila interpretarà el personatge de Joan March.

Noves dramatúrgies i dansa

El teatre d’avantguarda i les noves dramatúrgies sorgides de les Illes també tindran lloc a la nova temporada. Es veurà Joy Speed, de Lluki Portas (17 de novembre); La claror (26 de novembre), de Jaume Miró; i, entre d'altres, Tocar mare (7 de gener), de Marta Barceló.

La dansa també tindrà el seu espai amb Els ossos de Montaigne (16 de setembre) –producció en què participen les coreògrafes i intèrprets de Palma Laura Lliteras i Marina Fullana–; La mort i la donzella (30 d’octubre), de la creadora d'Elx Asun Noales; The Very Last Northern White Rino (13 de novembre), de Gaston Core; Malditas Plumas, de Sol Picó (4 de desembre); Man Ray (28 de gener), de Taiat Dansa, la companyia de Meritxell Barberá i Inma García. A més, s’ha anunciat el darrer espectacle de La Veronal, de Marcos Morau Dukowshka, Sonoma, per al primer semestre de 2023.

Circ en família

Com a espectacles familiars, s’ha programat Téntol de la companyia illenca Manipulats (19 i 20 de novembre); Desconcerto (29 de desembre), un concert de Jordi Puntí; Paüra (4 de gener), de Lucas Escobedo. També s'ha dit que el darrer espectacle de Marie de Jongh (Premi Nacional d'Arts Escèniques) arribarà al Principal el primer semestre de 2023. 

De la cartellera catalana a Palma

Obres de la cartellera catalana com El jardí (11 de setembre), de Lluïsa Cunillé; Laberint Striptease (15 i 16 d’octubre), de Joan Brossa; Solitud a Stromboli (22 d’octubre), d'Imma Colomer i Fina Rius; Immunitat (28 d’octubre), de Jordi Casanova, amb l'actriu de Muro Ann Perelló; Buffalo Bill a Barcelona (6 de novembre), de Ramon Madaula; la celebrada De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda de La Calòrica (11 de novembre); L’oreneta (2 de desembre), de Guillem Clua; El mar: visió d’uns nens que no l’han vist mai (22 de gener), de Xvier Bobés.

De teatre en castellà tindrem obres com Cigarreras (8 i 9 d’octubre), de Cándido Pazó; Paraíso Perdido, d’Andrés Lima (23 de setembre) i Ana contra la muerte (13 de desembre), de Gabriel Calderón.

La música que sonarà al Principal

Quant a música, a més del concert de Mísia que obrirà la temporada el teatre Principal, hi haurà els concerts de Joana Serrat (4 d’octubre) dins el cicle Sons de nit; Tomeu Moll i Albert Díaz (27 d’octubre); Oliva Trencada (8 de novembre); Paolo Fresu, dins del festival Alternatilla Jazz (30 de novembre); Cap Pela (14 de desembre) i l’espectacle El tocadiscos de Joan Fuster (29 de gener).

Òpera

El mes d'octubre començarà la 37 Temporada d’Òpera amb L’Orfeo de Monterverdi, en una producció de l’Opéra de Dijon els dies 21 i 23 d’octubre. La temporada es completarà amb La Bohème (18, 20 i 22 de febrer) i La Traviata (17,19 i 21 de juny). La campanya gràfica de la 37 Temporada d’Òpera ha anat a càrrec de les fotògrafes Elena Rotger, Aina Costa Roca i Llorenç Gris.

Abonaments

Al Principal continuen ajustant els preus per aconseguir fidelitzar el públic, i perquè saben que "aquest any que ve serà molt dur per a les carteres de la gent", ha dit el director. Així, enguany s'ha incorporat un abonament nou, l’abonament Extra, que permet un 40% de descompte per la compra de cinc o més espectacles de la programació. A més, segueix l’abonament de Parella, que ofereix un descompte del 25% a partir de la compra de dues entrades per a dos o més espectacles; el General, 25% de descompte a partir de tres espectacles; i el d’Òpera, 20% de descompte per la compra de dos espectacles o més de la Temporada d’Òpera. A més també ha abaixat els preus dels espectacles teatrals més cars, que fins ara eren de 35 euros, que no passaran del 25 euros la propera temporada.

Per afavorir els espectadors que volen comprar abonaments, fins a mitjan agost només es podran comprar entrades per abonaments, els abonaments i la segona quinzena d’agost es posaran a la venda les entrades individuals de cada espectacle.

A la presentació de la nova temporada hi han assistit nombrosos artistes i representants de les companyies i grups que actuaran al Principal els propers mesos, així la vicepresidenta i consellera executiva de Cultura, Patrimoni i Política lingüística del Consell de Mallorca, Bel Busquets, i el director del teatre Principal, Josep R. Cerdà.

Busquets ha destacat que “el Principal s’ha consolidat com el centre públic de producció escènica de referència de les Illes Balears", i ha fet referència a la revitalització, "de la mà de les produccions i coproduccions", d'un sector teatral que està "en un moment de creativitat com mai havia viscut": "La col·laboració amb teatres de la part forana i amb centres de creació està articulant un model de suport a la creació que mai no havia existit a Mallorca”, ha apuntat Busquets.

stats