Teatre
Cultura 09/07/2022

El teatre illenc recull els fruits d’anys de feina i s’instal·la a Barcelona

Tres coproduccions del Principal de Palma s’estrenen a la capital catalana i una, a València, mentre que el ‘Paradís’ de Baos arriba a la Beckett

2 min
Ann Perelló, actriu i dramaturga de Nua.

PalmaLa feina feta pels autors de teatre mallorquins i les complicitats que ha generat el teatre Principal de Palma amb institucions del País Valencià i Catalunya ja veuen els primers fruits. Marta Barceló, Sergi Baos, Ann Perelló i les ballarines Laura Lliteras i Marina Fullana són a Barcelona amb diferents projectes. La peça Tanatologia, de Xavier Uriz, es podrà veure al teatre Principal de València aquesta tardor. “No és una coincidència”, diu el director de l’espai escènic de Palma, Josep Ramon Cerdà, “és el resultat d’una feina d’anys entre institucions i del talent dels nostres creadors”, apunta.

Aquesta darrera setmana s’ha estrenat a la sala Beckett de Barcelona l’obra Paradís, de Sergi Baos, premi Ciutat de Palma 2021, i s’hi podrà veure fins al 22 de juliol. Amb aquesta mateixa sala, i amb la coproducció del Principal de Palma, l’autor està preparant una peça per a la temporada vinent. “Aquests primers dies han estat molt emocionants, la resposta ha estat positiva i sembla que el públic rep el text amb intensitat”, explica Baos, que assegura que Barcelona “és una ciutat dura” per la quantitat d’oferta que té. Diu, també, que el teatre illenc genera certes expectatives a Catalunya: “La gent del sector es demana què passa amb els mallorquins. Crec que han descobert una altra manera de fer teatre, els interessa la nostra manera de contar les coses”, pensa.

Ann Perelló acaba d’estrenar-se en el festival Grec amb una peça de Jordi Casanovas, Immunitat. Va triomfar amb Nua, també coproduïda pel Principal de Palma, a Barcelona durant la primavera passada i la gira per Catalunya d’aquest títol continuarà a la tardor (i tornarà a Mallorca). “Estic contenta i orgullosa de poder ser al Grec, un festival que sempre ha estat referent, amb una programació de primer nivell. A partir de setembre combinaré la gira d’Immunitat i de Nua”, diu Perelló.

Pròximament

Aquesta setmana també han començat els assajos de Zona inundable, l’obra de teatre de Marta Barceló que coprodueixen el Teatre Nacional de Catalunya (TNC) i el Principal de Palma i que s’estrenarà a la tardor. “Hem estat treballant el text i puc dir que estic molt contenta amb l’equip. És un equip de molta gent i una producció de gran format, cosa que també és nova per a mi”. Marta Gil Polo dirigirà el text de Barceló. “Tenc la sensació que la dramatúrgia balear està en un moment bo, hi ha molt bones sensacions. Estrenam a fora, hi ha noms nous, som més... No és casual. Crec que l’Associació de Dramaturgs de les Illes Balears ha sabut generar un espai comú per als creadors des d’on fer feina. Tenc una visió molt optimista i esperançadora de la dramatúrgia illenca”, celebra. Barceló també estrenarà una peça en un altre festival de Catalunya el mes d’octubre.

Dia 22 de juliol es presentarà al Grec una coproducció amb el Principal de Palma, Escenapart i l’Associació Elecktra, en la qual a més col·labora la Fundació Joan Brossa. És la peça Els ossos de Montaigne, dirigida per Glòria Balañà Altimira amb dramatúrgia de Sadurní Vergés. A l’obra hi participen les coreògrafes de Palma Marina Fullana i Laura Lliteras (de la companyia Unaiuna), que a més en són intèrprets, amb Daniela Brown.

stats