Cultura 14/06/2022

El podcast 'Miliciana. Diari d'una batalla' d'IB3 Ràdio guanya un premi Sonor

Aquest guardó reconeix les millors creacions sonores del 2021 i ha rebut prop de 200 candidatures

ARA Balears
2 min
Imatge d'arxiu d'una persona escoltant un podcast.

PalmaEl primer podcast ficcionat d'IB3 Ràdio, Miliciana. Diari d'una batalla, ambientat a Mallorca el 1936, ha guanyat un premi en la categoria d'Innovació de la primera edició dels premis Sonor del podcast en català, feta a l'antiga fàbrica Damm de Barcelona. Aquest certamen, convocat per la Mira i Catalunya Ràdio, reconeix les millors creacions sonores del 2021 i ha rebut prop de 200 candidatures.

Miliciana. Diari d'una batalla és una minisèrie documental de caràcter històric, estrenada a IB3 Ràdio i a la web d'IB3 Música el desembre passat. Es tracta de la primera producció sorgida de la crida popular de projectes que la ràdio pública de les Balears va convocar per a l'abril del 2021 i que va recollir més de 100 propostes.

Aquest primer projecte de podcast ficcionat segueix les notes del diari d'una miliciana anònima que va formar part del desembarcament de tropes antifeixistes per alliberar Mallorca i que va ser afusellada i enterrada en una fossa comuna en el cementeri de Son Coletes, a Manacor.

Set capítols

La minisèrie, de set capítols d'uns 30 minuts cadascun, reconstrueix aquests fets i el seu context a través de diferents veus i l'ús d'un rigorós muntatge sonor que inclou material d'arxiu. A més, aprofundeix en les motivacions d'aquestes milicianes per emprendre un viatge sense retorn, en les condicions que van envoltar el desembarcament i en les qüestions que plantegen aquests fets històrics i que es poden extrapolar a altres lluites, llocs i èpoques. També pretén entendre la guerra des d'una perspectiva de gènere.

A més del premi Sonor, la producció també ha rebut el premi Isabel Coll de reivindicació de la memòria històrica de les Balears, atorgat per les Joventuts Socialistes, i una subvenció del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.

Durant la narració poden escoltar-se tres veus, la veu conductora de Blanca Orell; la de l'actriu Cristina Murillo, que posa veu a la miliciana, i la veu que s'encarrega de contextualitzar els fets i enriquir la informació, de Maria Coll. El director i productor del podcast, de Saïm Edicions, Tolo Albertí, i la guionista i encarregada de la direcció artística, Judit Andreu, són els noms que completen el projecte.

stats