No te'n perdis ni una
Cultura 10/09/2023

No te’n perdis ni una

Algunes recomanacions culturals per la setmana que ve

3 min
Escena de l'obra 'Para cuatro jinetes'

La setmana que comença, amb Alba Tarragó

Estudiaré de cap a peus el programa de la vuitena edició del Festival de Teatre Visual de Sineu Ciclop per no perdre’m cap dels espectacles més interessants que ofereixen enguany i que es faran a diferents escenaris del municipi. Entre ells, destaquen la plaça del Fossar, el Teleclub, el Frontón i el C.IN.E (Centre d’Investigació Escènica). Un any més, l’organització aposta pels vincles internacionals i aquesta vegada el país convidat serà Croàcia. Entre les obres més destacades, la programació inclou l’espectacle de dansa Heroes, dels croats Malo Sutra, i Poi, de la companyia mallorquina D’es Tro. Del dijous 14 al diumenge 17 de setembre.

Assaboriré el darrer àlbum del cantant, compositor i productor britànic James Blake, que feia dos anys que no publicava música. Playing Robots Into Heaven és el darrer treball de Blake i amb el qual, alhora, torna a les seves arrels, amb sons molt més electrònics. Tanca així l’etapa d’Assume Form i Friends That Break Your Heart, més influït pel RnB i el hip-hop.

Frisaré per trobar un horabaixa lliure i anar al CineCiutat a veure Creatura, la pel·lícula de la qual tothom xerra i que va tancar l’Atlàntida Film Festival. La directora –Elena Martín Gimeno– hi ofereix una mirada sobre la relació amb el propi cos.

Acabaré la darrera sèrie que he començat i que tant recoman, la noruega The Architect. Filmin ha incorporat a la seva biblioteca aquesta distopia de Kerren Lumer-Klabbers –tot i que a moments es fa massa real– sobre una arquitecta que ha de viure dins un garatge.

Pòster de la sèrie 'The Architect'

Encetaré la temporada teatral amb l’obra Para cuatro jinetes, que la companyiaMucha Muchacha interpretarà al teatre Principal de Palma, que alhora n’és coproductor. L’espectacle parla sobre el cos que és capaç de contenir els temps... “Un cos que és genet i cavall alhora, cavalcant les ficcions del nostre passat, present i futur en un humil intent d’entendre millor qui som i què estam fent”, assenyala la companyia. Dijous 14 setembre a les 20 h.

La setmana que comença, amb J. A. Mendiola

Aniré, com cada setmana, fins a Pollença, ara a veure i escoltar Enrique Bagaria, pianista barceloní, que actuarà al claustre de Sant Domingo dins el marc del festival dedicat a Txaikovski. El compositor fa 130 anys que va finar, i perquè en fa 150 que va néixer qui va ser el seu deixeble, Serguei Rakhmàninov, el solista interpretarà, a més del Juny de Les quatre estacions Op. 37 núm. 6, de Txaikovski, els Moments musicals núm. 1, els Preludis 6 i 5 i la Sonata núm. 2 en si bemoll op. 36, del segon. Això no és tot, Bagaria obrirà la intervenció amb Ich ruf zu dir, herr Jesu Christ, de J. S. Bach, i tancarà la primera part del concert amb el Preludi Op. 37 i la Fantasia Op. 28, d’Alexander Scriabin. Dissabte 16 de setembre a les 20 h.

Veuré al CineCiutat la darrera criatura de Nani Moretti, presentada al passat Festival de Canes, i titulada Il sol dell’avvenire. Com sempre, no podem saber, a cada història, què és ficció i on comença la seva vida. I també, com sempre, ell, a més, és el protagonista, un director de cinema amb tota una sèrie de problemes que ens trauran un somriure i, per descomptat, ens faran reflexionar.

Recomanaré, com a mínim, el cicle ‘El món jueu i el cinema’ que comença aquesta setmana al teatre Mar i Terra. Ho fa amb un títol mític, gairebé imprescindible, El Golem (1920), de Carl Boese i Paul Wegener. La història d’un home de fang per salvar els jueus. Dimarts 12 de setembre a les 20 h.

Compraré La bicicleta republicana, la darrera novel·la de qui mai no decep, el transversal Albert Herranz, que de bell nou sembra i recull els fruits d’una història ubicada, per tercera vegada, a la no gaire imaginària illa mediterrània anomenada Malaco. Un thriller que li serveix per fer una radiografia d’un temps i un país prou proper perquè sigui molt recognoscible. Col·lecció Magatzem Can Toni.

Inauguraré la temporada del Principal amb la reposició del que, segurament, és una de les produccions més ambicioses del centre. La versió teatral de la novel·la de Sebastià Alzamora Reis del món. La relació entre dos homes que vivien als antípodes un de l’altre: el contrabandista Joan March i el savi Joan Mascaró. Dirigida per José Martret, signa la dramatúrgia Josep Maria Miró i la interpreten Toni Gomila i Blai Llopis en els papers dels protagonistes, a més de Carme Conesa i Jordi Figueras. Tot plegat, valor segur. Dissabte 16 de setembre a les 20 h i diumenge 17 a les 19 h.

stats