Cultura 12/02/2022

Els 'Monstres' de Joan Fontcuberta ja es poden visitar a Can Oliver de Maó

La mostra de fotografia és "una sèrie d'arqueologies de la imatge", segons l'autor

ARA Balears
2 min
Joan Fontcuberta, en l'exposició.

PalmaL'artista i pensador Joan Fontcuberta ha inaugurat aquest dissabte la seva darrera creació, Monstres, en el centre d'art de Can Oliver de Maó, on es podrà visitar fins al 29 de maig. Es tracta de la primera exposició monogràfica de Fontcuberta a les Illes Balears, després de les mostres de la Galeria Xavier Fiol el 2007 i a la Fundació Pilar i Joan Miró el 2008, totes dues a Palma.

L'exposició és una producció de la Fundació Vila Casas que va ser presentada inicialment en el museu Ca Framis de Barcelona d'octubre del 2021 a gener del 2022. Fontcuberta, un dels fotògrafs amb més projecció internacional, descriu Monstres com "una sèrie d'arqueologies de la imatge per proposar l'inventari melancòlic de les seves restes encara tangibles".

Així, afegeix que la mostra "ens parla dels suports físics de la memòria, condemnats a la degradació per l'acció del temps o de la violència i a la transició d'un món de coses a un altre món, el digital, de no coses". Les fotografies parteixen de documents reals, imatges d'arxiu, fotos familiars, records incomplets, trets de context i cares anònimes que permeten especular.

L'exposició es compon de quatre sèries: 'Fahrenheit 451', 'Deletrix', 'Gastropoda' i 'Trauma'. Es tacta d'un recorregut des del centenari del naixement del novel·lista Ray Bradbury fins a la materialitat de les imatges i el metabolisme que les fa vives, passant per la denúncia a la censura i per fotografies que es degraden i perden el vincle amb la realitat.

Del MoMA al Pompidou

El català és un creador multidisciplinari que centra el seu treball artístic en els conflictes entre la naturalesa, la tecnologia, la fotografia, la memòria i la veritat. La seva obra l'ha catapultat a museus com el MoMA de Nova York, l'Art Institute de Chicago, l'IVAM de València, el MACBA de Barcelona i el centre Pompidou de París.

El Ministeri de Cultura li va atorgar el Premio Nacional de Fotografia el 1998 i el Premi d'Assaig el 2011. El 2012 va rebre el Premi Nacional de Cultura d'Arts Visuals atorgat per la Generalitat de Catalunya i el 2013 el Premi Internacional de la Fundació Hasselblad. A més, el 2021 va ser investit Doctor Honoris Causa per la Universitat de la Sorbona París VIII.

stats