Cultura 18/05/2022

Una mirada diferent al paisatge de Mallorca a través de l'Arxiu Planas

L'artista visual Gadea Burgaz i l'antropòloga Empar Bosch són les encarregades de desenvolupar les residències

ARA Balears
1 min
Vista del Passeig Marítim i catedral.

PalmaA Casa Planas comencen dues residències: la de Paisatges Expandits, que gira entorn de l'anàlisi del paisatge des de la cultura visual, els fons de l'Arxiu del turisme i els estudis antropològics, i la de Dones fent paisatge, co-coordinada per Casa Planas i l'associació Tramuntana XXI.

Aquesta darrera pretén investigar des d'una perspectiva de gènere i a través de la tècnica de les històries de vida i l'anàlisi documental, el paper de les dones pageses i rurals com a reclam turístic, però també sobre el seu paper real en la construcció del paisatge (especialment a la serra de Tramuntana) i altres interseccions com l'ecologisme, la tecnologia, la comunicació, la identitat i la història. Els resultats d'aquesta recerca seran una sèrie d'entrevistes, que es presentaran a través d'una exposició. Empar Bosch (Mallorca) ha estat l'antropòloga seleccionada per recollir les històries de vida en el marc de la serra de Tramuntana, en contrast amb la representació turística de la pagesa, molt present a l'Arxiu Planas.

D'altra banda, l'artista visual Gadea Burgaz (Madrid, recentment becada a l'Acadèmia Espanyola de Roma), serà l'encarregada de desenvolupar un projecte artístic que relacioni la representació del paisatge a l'Arxiu Planas amb la comunitat de veïns de Calce, un poble rural de França, a través de targetes postals. Aquesta residència correspon a Paisatges Expandits.

Els resultats de les investigacions es presentaran el mes d'octubre al Festival Panoràmic, que es fa gràcies al suport econòmic d'organitzacions com l'Euroregió Pirineus Mediterrània, Consorci de la Serra de Tramuntana i Caixa Colonya, així com la col·laboració de Tramuntana XXI i organitzacions internacionals com Inland – Campo Adentro.

stats