Cultura 14/12/2022

Menorca destina 259.000 euros a restaurar un talaiot del jaciment de Montefí

El projecte pretén solucionar diverses mancances, com el control d'accessos, a fi de millorar-ne la visitabilitat

Iván Martín
2 min
Imatge de Montefí.

MAÓEl Consell de Menorca ha tret a licitació el contracte d'execució del projecte d'excavació arqueològica, restauració i consolidació del talaiot 2 i la cova 4 del jaciment talaiòtic de Montefí, a Ciutadella. Aquest projecte és finançat amb fons europeus procedents del mecanisme per a la Recuperació i Resiliència Next Generation, i té com a objectiu principal millorar la visitabilitat del jaciment.

El valor del contracte és de 259.067 euros i les feines a desenvolupar consisteixen en la restauració i excavació arqueològica del talaiot 2 i la cova 4. Els serveis se centren en els treballs de laboratori i els informes de les analítiques que han de dur a terme els especialistes sobre les troballes que puguin aparèixer amb la finalitat institucional d'estudiar-les. L'any 2015, el departament de Cultura i Patrimoni del Consell va sol·licitar una sèrie d'ofertes tècniques per redactar el projecte. Finalment, la redacció d'aquests treballs s'adjudicà a E.ARQ Enginyeria-Arquitectura SLP. Posteriorment, l'octubre del 2017 es va realitzar un avantprojecte per sol·licitar subvencions de l'estat espanyol per tal de realitzar aquestes obres.

En aquests moments, el jaciment arqueològic de Montefí no disposa de control d'accessos i amb prou feines hi ha un recorregut programat. L'estat de conservació, especialment el talaiot objecte d'aquest projecte, presenta deficiències d'estabilitat estructural que en dificulten la visita. Aquest projecte pretén solucionar aquestes patologies per poder millorar la visitabilitat del jaciment. Montefí és un poblat talaiòtic d'una gran extensió i actualment conserva nombroses restes monumentals visibles sobre el terreny, les més destacades de les quals són els tres talaiots. A hores d'ara, el jaciment arqueològic és propietat del Consell i el terreny adquirit per l'administració pública comprèn una extensió de 43.187 metres quadrats, on es troba l'àrea en la qual es conserven la majoria de les estructures corresponents al jaciment arqueològic.

stats