Cultura 27/10/2021

Maria del Mar Bonet i Charles Lloyd seran al Jazz Voyeur, un festival de 'llegendes'

La programació, que inclou tres concerts a Son Amar, arrancarà dia 6 de novembre i es clourà dia 28

2 min
El director del Jazz Voyeur, Roberto Menéndez; Maria del Mar Bonet; i el músic Toni Cuenca.

PalmaRes ha estat fàcil per a la catorzena edició del Jazz Voyeur: ni tancar la programació, ni confirmar els artistes, ni trobar dates amb restriccions suficientment flexibles per fer bons concerts. No obstant això, i creuant els dits per tal que tot pugui sortir com està planejat, aquest dimecres s'han presentat les actuacions d'aquesta edició, que arrancaran el pròxim dissabte 6 de novembre amb una proposta 'lluent' de Maria del Mar Bonet amb la Big Band de Begues. La programació acabarà amb un mític del jazz, Charles Lloyd, dia 28 de novembre. "Poder tenir dues llegendes per obrir i tancar el festival és, per a nosaltres, un orgull", ha assegurat el director del Jazz Voyeur, Roberto Menéndez. A aquestes dues propostes de primer nivell s'hi suma la de Power Up Orchestra, que sonarà dia 27 de novembre. Tots els concerts es faran a Son Amar.

En aquesta ocasió, Maria del Mar Bonet mostrarà la seva part més jazzística i el swing, ha destacat Bonet, que sempre ha tingut amb Toni Cuenca, encarregat de fer els arranjaments d'aquest repertori, que inclou estàndards nord-americans, dues cançons de Guillem d’Efak –"que va ser un exquisit poeta", ha reivindicat la cantautor–- i una part dedicada al músic mallorquí Bonet de San Pedro (1917-2002). De fet, la cançó Blues en Sol de l'escriptor manacorí dona nom a l'espectacle. Una proposta diferent a la que Bonet té acostumat al seu públic, però amb la qual se sent lliure i "a gust, perquè sempre descobreixes que pots fer coses que no havies fet mai". A més, ha explicat que va ser durant el confinament que va descobrir la dimensió del músic Bonet de San Pedro, algú que ella sabia qui era perquè els seus pares "i tants altres varen poder ballar les seves cançons durant la tristíssima postguerra". La descoberta profunda de l'autor va ocórrer quan Bonet va decidir escoltar, per fi, un disc recopilatori que li havia regalat el seu nebot. "Vaig escoltar la música primerenca d'aquest autor, i em va entusiasmar. Crec que ni ell ni els instrumentistes que l'acompanyen en aquestes gravacions eren conscients que estaven fent grans creacions", diu l'estrella mallorquina.

83 anys i en plena forma

Charles Lloyd és un dels saxofonistes més originals i creatius de les últimes dècades; un músic que, a més, ha compartit escenari amb figures del jazz com George Coleman, Harold Mabern i Frank Strozier. També va ser acompanyant habitual de les bandes de blues de B. B. King i de Howlin' Wolf. Té 83 anys, però continua en plena forma i presenta noves creacions en una gira amb banda. Presentarà les noves cançons per primera vegada a Mallorca amb el seu quartet.

Música de videojocs en clau de jazz

El gran repte del festival és aconseguir que el públic jove senti curiositat per les actuacions que proposen. Per això, apunta Menéndez, intenten que siguin atractives i interessants per a aquest target. En aquest sentit, s'ha programat el concert de Power Up Orchestra, que venen des de l'Argentina a fer una gira per l'estat espanyol. A l'escenari de Son Amar hi pujaran fins a 18 músics que ofereixen una fusió de diversos mons musicals, des de la banda de rock a la big band, fet que permet que durant el concert sonin diferents estils. A més, la clau del seu èxit és que interpreten peces musicals, arranjades, dels universos dels videojocs, l'anime i el cinema.

stats