Masclisme
Cultura 01/09/2022

"Una noia va revelar que el pare la violava"

'Macho man', la instal·lació contra la violència masclista d'Àlex Rigola, es podrà veure al Santa Mònica

3 min
La instal·lació de 'Macho Man' a Girona el 2018

BarcelonaEl Centre d'Arts Santa Mònica acollirà el febrer del 2023 la instal·lació escènica Macho man, que Àlex Rigola va estrenar el 2018 al Festival Temporada Alta, segons ha pogut saber l'ARA. Es tracta d'un recorregut íntim, per a només sis espectadors equipats amb auriculars, a través de la violència brutal a què estan sotmeses les dones. Rigola defineix el muntatge com "una instal·lació de teatre document" perquè utilitza alguns recursos escenogràfics i narratius del teatre, però també en fa servir d'audiovisuals, judicials, fotogràfics i mediàtics per mostrar tot l'arc de les violències, des de les més latents fins als feminicidis. Abarca des dels quadres de Botticelli del segle XV fins a l'actualitat, amb representacions d'agressions als videojocs com Grand Theft Auto V, però també casos reals que han causat gran impacte com el dels violadors de la Manada o, abans, l'assassinat d'Ana Orantes.

Macho man es va estrenar el 2018 al Temporada Alta i el 2019 a Madrid, però no havia trobat espai d'exhibició a Barcelona i al final no serà en cap teatre públic. Per la singularitat del projecte, que requereix un espai gran però està dissenyat per a petits grups d'espectadors (pot acollir 60 persones per hora), és probable que li hagi costat més aconseguir fer-se un forat. Rigola, a més, volia que es pogués veure durant el curs escolar per poder obrir-lo als instituts. Perquè si bé ells van idear el projecte com una manera de despertar consciències, a Girona va tenir també un efecte molt directe i xocant entre persones que havien vist o patit aquesta xacra. "Ens vam trobar que era un detector de situacions de violència masclista. Moltes noies d'institut n'estaven patint a casa i es pensaven que era normal, no li havien posat nom a allò", explica a l'ARA Rigola. I hi va haver casos molt greus: "Va venir un noi a qui li havien matat la cosina, i fins i tot una noia va revelar que el pare la violava i va entrar en xoc allà". La psicòloga Alba Alfageme va assessorar l’equip creatiu –format per Rigola, Ferran Dordal, Alba Pujol, Irene Vicente i Max Glaenzel– i gràcies a la mediació que ja s'havia previst es va poder acompanyar aquestes persones professionalment.

Cinc anys després de l'estrena, el muntatge no ha perdut gens el seu sentit, al contrari: a les esfereïdores estadístiques que s'hi veuen hi podria sumar dades recents com que a Catalunya ja es denuncia una violació cada 12 hores. "Hi ha una sala amb les dones assassinades a Espanya, que és un homenatge, i que sí que caldrà ampliar", lamenta Rigola. Els feminicidis continuen. L'obra s'ha vist des del 2019 als Teatros del Canal de Madrid, que n'eren coproductors juntament amb Temporada Alta, i en exhibicions curtes a València, l'Hospitalet, Bilbao, Lilla i Arràs (França) i Jerusalem (en aquest cas amb una adaptació local). Al Santa Mònica s'hi estarà durant un mes i mig i preveu desplegar un programa destinat als instituts, també amb acompanyament psicològic i mediació de col·lectius feministes, tant per obrir el debat com per atendre possibles situacions personals. "Va en la línia de treball del Santa Mònica, on entenem la nova institucionalitat com un lloc de cures. És un espectacle amb una gran força política i transformadora, i amb un component pedagògic important. Volem que arribi a tothom a qui ha d'arribar", explica el director del Santa Mònica, Enric Puig Punyet. "Volíem fer empatitzar amb aquesta situació, que no poguéssim passar pàgina –diu Rigola–. Volíem tocar prou l'espectador per fer-lo prendre consciència social més enllà del xoc de la violència concreta". De fet, no veus res violent real, però el recorregut produeix un gran impacte emocional. Rigola admet que a ell mateix l'ha canviat: "M'ha servit per redimir-me. Ara no en deixo passar ni una".

Paral·lelament a aquesta instal·lació, que es col·locarà al claustre del Santa Mònica, també ocuparà el centre el projecte Utopia Rambles, liderat per Itziar González i Elena Blesa. El centre està fent una crida per crear aquest setembre una assemblea d'artistes que a principis del 2023 proposin diferents intervencions al voltant de les Rambles. Es tracta d'un projecte participatiu que funcionarà en paral·lel a Macho man i que finalment tindrà una exposició després de l'obra d'Àlex Rigola.

stats