ÒPERA
Cultura 29/03/2017

Teatre i música es combinen en l'òpera 'Così fan tutte o l'escola dels amants' de Mozart

El teatre Principal de Palma acull en quatre funcions la producció del Teatro di San Carlo de Nàpols

Margalida Mateu
2 min
Repartiment de l'òpera de Mozart 'Così fan tutte' al teatre Principal de Palma.

PalmaTres homes i tres dones, dues parelles, dos actes: equilibri i classicisme regnen en l'òpera de Mozart 'Così fan tutte', que arriba, en la segona entrega de la 31a Temporada d'Òpera, al teatre Principal de Palma en quatre funcions: els dies 2, 5, 7 i 9 d'abril.

A 'Così fan tutte', els protagonistes són, doncs, sis personatges, dos dels quals, el filòsof i tutor don Alfonso, interpretat pel baix menorquí Simón Orfila, que representa l'esperit del segle XVIII: la racionalitat. Per altra banda, hi ha la criada, Despina, que en aquesta producció és representada per la mallorquina Susana Cordón, reflex femení però menys refinat que don Alfonso.

Intercanvi de parelles

Aquests dos personatges són el contrapunt a les dues parelles d'enamorats formades pel baríton Joan Martín-Royo, que fa de Guglielmo, i el tenor Giorgio Misseri, que és Ferrando, i les germanes Fiordiligi i Dorabella, interpretades per la soprano Carmen Romeu i la mezzosoprano Carol García. Tots quatre personatges respiren un esperit més romàntic malgrat que sota la temptativa de don Alfonso acabaran traint la fidelitat de les seves parelles, en un intercanvi d'amants, tema molt popular en el segle XIII.

Durant la presentació, tots els cantants han coincidit en el fet que "és tracta d'una obra de molta complexitat vocal. Mozart era un gran autor i interpretar els seus sons és una tasca complicada", ha remarcat Romeu. 'Così fan tutte' és una obra llarga (90 minuts del primer acte i 95 del segon) que requereix "una gran resistència i també dots interpretatius", assenyala Orfila.

Així ho confirma Raffaele Di Florio, director adjunt d'escena: "Una òpera de Mozart és teatre i música". I això és el que es conjugarà en aquesta producció del Teatro di San Carlo de Nàpols. Aquesta versió va ser encarregada a Mario Martone per part de Claudio Abbado i realça, amb la seva posada en escena, l'incommensurable talent compositiu de Mozart.

Activitats complementàries

El Principal, a més, ha organitzat dues activitats complementàries a l'òpera: la conferència a càrrec de Paolo Pinamonti, director artístic del Teatro San Carlo de Nàpols, el dissabte 1 d'abril a les 20 hores. I la projecció, i posterior encontre amb el director, d''Il giovane favoloso', de Mario Martone (director d'escena de 'Così fan tutte'), sobre la vida del filòsof Giacomo Leopardi (5 premis David de Donatello i 4 premis a la Mostra Internacional de Cine de Venècia), el dimarts 4 d'abril a les 20 hores. Ambdues activitats es duran a terme al CaixaFòrum (plaça Weyler, 3, Palma).

stats