TEATRE

L'òpera preferida de Verdi, 'Macbeth', enceta la temporada al teatre Principal

Es tracta d'un muntatge de gran format que tindrà la presència de nou artistes locals, el cor del teatre i l'Orquestra Simfònica

L'òpera preferida de Verdi, 'Macbeth', enceta la temporada al teatre Principal. / TEATRE PRINCIPAL

'Macbeth' torna al teatre Principal de Palma 22 anys després de la seva darrera representació, al maig de 1995. Amb aquesta gran producció, el teatre enceta la 31a Temporada d'Òpera amb l'objectiu de "facilitar l'accés als grans títols operístics i renovar el repertori", ha assenyalat el director del Principal, Carlos Forteza , a la presentació.

És un muntatge de gran format que tindrà la presència de 9 artistes locals, després que es realitzàs un càsting per elegir una part dels intèrprets. "Tot i que de moment no hi són en papers protagonistes, esperam que en un futur siguin els artistes de les Illes els que entonin les gran òperes", ha remarcat el vicepresident i conseller insular de Cultura del Consell de Mallorca, Francesc Miralles.D'altra banda, destaca la presència en aquesta òpera del cor del teatre Principal, cinc membres del qual tindran un paper important a 'Macbeth', en què més de 70 cantaires pujaran a l'escenari.

En total el Principal calcula que unes 190 persones participen en aquesta producció, en la qual fa més de tres setmanes que fan feina per a l'estrena d'aquest diumenge, 5 de març, a les 18 h i tres funcions més que es duran a terme la setmana que ve.

L' Orquestra Simfònica de les Balears és l'altre pilar bàsic per poder desenvolupar 'Macbeth', aquesta vegada sota la batuta d' Andrés Salado com a director musical, que repeteix després que l'any passat dirigís 'El b arber de Sevilla'. Salado ha destacat que "Macbeth' fou l'obra preferida de Verdi i així en va deixar constància l'autor, que es va basar en l'obra dramàtica de Shakespeare per crear-la".

Aquesta gran tragèdia de Shakespeare que Verdi va convertir en òpera és dirigida per Elena Barbalich en una de les recreacions més fosques de l'ambició humana en la història de la música.

Internacional
En aquesta producció participen intèrprets d'arreu. Macbeth serà protagonitzat per Dario Solari i Lady Macbeth, per Maribel Ortega, que també repeteix perquè l'any passat va ser Abigail de 'Nabucco'. El personatge de Banco és Rubén Amoretti ; Macduff , Arseny Yakovlev ; la dama d'honor, Natalia Salom i Malcolm , Antoni Lliteres.

Una hora abans de cada representació el teatre Principal posarà les entrades que quedin al 50% per a joves menors de 25 anys, com fa amb la resta d'obres.

Una de les novetats d'aquesta òpera és el programa de mà que es repartirà entre els assistents i en diversos idiomes i també els sobretítols, que s'amplien a l'anglès i així passaran a estar en català, castellà i anglès a partir d'aquesta nova temporada.

L'obra s'estructura en quatre actes i tindrà una durada aproximada de dues hores i mitja. Les representacions són els dies 5, 8, 10 i 12 març a la sala Gran. És una producció del Teatro Nacional Sâo Carlos de Lisboa.

Activitat complementària

Per a l'ocasió, el teatre ha organitzat la conferència 'Macbeth, de Shakespeare a Verdi' a càrrec de Joan Carles Vidal, de l'associació d'Amics de l'Òpera del Teatre Principal, aquest dissabte, 4 de març, a les 20 hores. Es realitzarà a la sala Petita del Principal i no al Centre Cultura Sa Nostra com estava previst en un principi.

EDICIÓ PAPER 04/04/2020

Consultar aquesta edició en PDF