Cultura 02/02/2022

La llum de Rafel Tur Costa arriba a França

L'exposició d'Es Baluard 'La llum del fragment' es podrà veure al Musée d'Art Moderne de Collioure

2 min
Els secrets  De l’obra pictòrica de Rafel Tur Costa

PalmaL'exposició Rafel Tur Costa. La llum del fragment d'Es Baluard Museu d'Art Contemporani de Palma, coproduïda pel Govern de les Illes Balears, viatja a França. Serà al Musée d'Art Moderne de Collioure, amb una nova presentació del projecte que mostra la retrospectiva dedicada a l'artista eivissenc, que comprèn des dels anys cinquanta fins als nostres dies, segons ha informat el Govern. La mostra s'inaugura aquest dissabte 5 de febrer a les 11 hores i es podrà visitar fins al 22 de maig de 2022.

La llum del fragment és el títol que encapçala la mostra, una exposició que revela la seriositat, la voluntat de recerca, l'experimentació i també seguretat des de les quals ha treballat sempre l’eivissenc. El seu recorregut mostra un canvi, una evolució constant: “Els dels anys 50 són molt més negres, després vaig deixar entrar el color, i després va arribar el blanc i el collage. El collage va ser un descobriment que em va permetre fer coses molt originals que no havia fet mai”, va explicar el pintor a Palma, en la seva darrera visita abans de morir per coronavirus el mes de desembre del 2020.

El pintor va formar-se a l’Escola d’Arts i Oficis d’Eivissa però, segons la directora del Museu d’Art Contemporani d’Eivissa (MACE), Elena Ruiz, el despertar de la seva vocació ve donat, especialment, per dues grans raons: una és la influència de la seva dona, la ceramista alemanya Anneliese Witt (que va morir el 2018), i l’altra, la connexió amb els artistes del grup Ibiza 59. “Es varen enamorar durant una visita de Witt a Eivissa. Ella venia de l’Escola de Belles Arts de Berlín i s’instal·là a l’illa carregada amb l’herència de l’avantguarda d’Alemanya”, recorda Ruiz. De fet, Tur Costa la va mencionar ahir: “Vaig casar-me amb una artista alemanya i ens hem passat la vida dins l’estudi, mirant les coses de l’un i l’altra, i parlant d’art”. Ruiz també apunta el contacte constant del pintor eivissenc amb els artistes estrangers que formaren el grup Ibiza 59, fet imprescindible en l’eclosió de l’obra artística de Tur Costa.

stats