Cultura 10/10/2022

L'exposició centrada en la taula talaiòtica obre aquest dilluns les portes al públic a Maó

La mostra gira entorn de conceptes com el simbolisme, el ritu, la cosmologia i la seva relació amb el paisatge

Iván Martín
2 min
Sala dels gravats digitals d'Eugenio López, de la seva sèrie Suite Menorca.

MAÓEl centre d'art Ca'n Oliver de Maó acull fins al pròxim 8 de gener l'exposició Elogi de la taula. Menorca ciclòpia, una iniciativa promoguda pel Consell de Menorca i vinculada a la candidatura de Menorca Talaiòtica a Patrimoni Mundial de la Unesco. Es tracta d'una proposta al voltant d'una taula talaiòtica que reuneix conceptes com la memòria, ritu, cosmos, símbol i paisatge. L'exposició passarà posteriorment a la sala El Roser de Ciutadella, del 14 de gener al 25 de març.

La mostra emfatitza la taula com a màxima expressió d'unes construccions úniques i exclusives de Menorca en els recintes i que configuren una de les majors densitats de jaciments arqueològics del món. Les hipòtesis del seu significat i funcionalitat estan lligades a conceptes com el simbolisme, el ritu, la cosmologia i la seva relació amb el paisatge. Els artistes que formen l'exposició són Eugenio López, Rafael Timoner, Laetitia Lara i Gemma Andreu. Els visitants accedeixen per un espai de penombra on hi ha un holograma d'una taula i un poema d'Anna Maria Ticoulat.

L'exposició presenta per primera vegada un conjunt de gravats digitals d'Eugenio López (Oviedo, 1951) pertanyents a la sèrie Suite Menorca. D'altra banda, Laetitia Lara (París, 1957) és l'artista que més proximitat presenta amb el concepte de ritu i divinitat. Rafael Timoner (Maó, 1964) és un destacat artista d'art sonor, vídeo i les instal·lacions, i proposa un espai format per una escultura d'alumini, una projecció i una peça de música electrònica que reflexiona sobre el ritme còsmic. Finalment, la fotògrafa Gemma Andreu aporta el seu treball que exemplifica l'avui i l'abans dels jaciments.

El projecte té la col·laboració dels Amics del Museu de Menorca i de l'arxiu d'imatge i so de l'illa.

stats