Cultura 06/06/2021

Jaume Miró estrena 'La claror' diumenge a Son Servera

L'obra rescata la història de Madò Rafela Servera "Calona", una de les darreres contacontes tradicionals

ARA Balears
1 min
Jaume Miró

PalmaLa claror fa un recorregut per la vida d'una dona que des de ben petita ha tingut una especial connexió amb els animals i la natura, amb els quals es pot comunicar i li conten històries. La figura de Madò Rafela Servera Calona, una de les més importants i darreres contacontes tradicionals de la Mediterrània, és rescatada per aquesta obra escrita per Jaume Miró (Cala Millor, 1977) i que la companyia teatral Noctàmbuls estrena diumenge a les 18 h al teatre La Unió de Son Servera.

El projecte que sorgeix arran d'un text de microteatre escrit per Miró a principi de l'any passat interpretat per Toti Fuster i que varen estrenar el 8 de març de 2020 amb el títol Formiguetes. El text va ser la llavor que s'acabaria convertint en La claror, que a més de Fuster compta amb l'actor Biel Bisquerra i està dirigida per Pere Fullana.

La importància de Servera és que va ser la dona que més rondalles va explicar a mossèn Alcover, recopilador de les rondalles mallorquines i que són el corpus folklòric més extens i complet del sud d’Europa, segons Miró. L'obra vol reivindicar la seva figura com a artista i aprofitar-ho per recuperar l’art de contar contes.

Per això, l'autor ha optat per contar la història amb les eines del conte tradicional, mesclant ficció i teatre documental explicat per una persona. La claror té la col·laboració de la Fundació Mallorca Literària, la Fundació Alcover i l'Ajuntament de Son Servera.

stats