Cultura 17/01/2016

El primer institut de l’estat espanyol

Es va fundar l’any 1835, seguint les directrius de Jovellanos, primer defensor de l’educació pública

Y.tarramera
3 min
L’estàtua presidia el pati de Monti-sion, seu del primer Institut Balear.

PalmaEl proper 25 de gener es compleixen els cent anys rodons de la inauguració de l’edifici de l’IES Ramon Lull. L’institut, però, com a centre d’ensenyament, fou fundat molt abans, el 1835, és a dir, fa 180 anys, per això podem dir que és el primer centre d’ensenyament secundari creat a l’estat espanyol. L’Institut Balear, com es va anomenar en el seu origen, va ser una institució d’ensenyament mitjà creada per la Societat Econòmica d’Amics del País, seguint el pla definit per l’escriptor i polític Gaspar Melchor de Jovellanos, que 30 anys abans ja defensava l’ensenyament públic. De fet, tal com explica l’historiador Biel Alomar, el fet que Jovellanos estigués confinat durant un temps a Mallorca “va afavorir que el primer institut s’aixecàs aquí”.

Ubicat primer a l’Estudi General Lul·lià, després es va traslladar a Monti-sion i, finalment, el 1916, a l’edifici actual. El projecte de construcció d’aquest singular conjunt arquitectònic es va haver de decidir entre dues propostes (a les imatges.) Curiosament, va ser la de l’arquitecte madrileny Tomás Gómez la que es va adjudicar el projecte l’any 1912, ja que desbancà la del mallorquí Francesc Roca. A partir del mateix any, els arquitectes Jaume Alenyar Ginard i Josep Alomar Bosch n’agafaren el relleu i construïren els edificis que avui acullen l’IES Ramon Llull, l’Escola Superior de Disseny de les Illes Balears, l’IES Joan Alcover i la Universitat de les Illes Balears.

El pressupost inical fou d’un milió i mig de pessetes; el projecte, però, en va acabar costant dos.

Una estàtua inquieta

L’element més antic que es conserva és l’estàtua de finals del s.XIX de Ramon Llull que ara presideix el pati del centre. Corre el risc, explica Alomar, “que rebi un cop de pilota en qualsevol moment” i per aquest motiu volen traslladar-la a l’interior de l’edifici”. De fet, li manca part del nas i els coloms semblen tenir-la en estima. Aquest trasllat no li vindria de nou, ja que la imatge de Ramon Llull ha canviat d’ubicació més d’una vegada. Originalment es va inaugurar al pati de l’edifici de Monti-sion, seu del primer Institut Balear. Als anys 60, es decidí canviar-ne la ubicació i se situà a les Avingudes, just a l’entrada de la illeta dels insituts i, sis anys més tard, on és ara. La voluntat del centre és conservar-la dins l’edifici “però en un altre emplaçament”, apunta Alomar. És cèlebre l’anècdota del 14 d’abril de 1931, el dia de la proclamació de la II República, quan l’estàtua aparegué amb el cap tallat.

Exclusió per sexes

Els valors inspirats en els liceus francesos, liberals, volgueren ser esborrats amb l’esclat de la Guerra Civil. Fou aleshores quan el director, Bartomeu Bosch, canvià el nom a l’institut, per trencar amb aquella tradició. A partir de 1936, l’institut passà a dir-se Ramon Llull, fins avui, i deixà de ser un centre mixt per passar a ser exclusivament masculí. Per fer-ho van aixecar un mur que separava la tercera planta, destinada a les al·lotes, de la segona i primera, on estudiaven els al·lots. L’institut no va tornar a ser mixt fins al 1975.

Cent anys després

Avui, més de mil alumnes passen diàriament per l’IES Ramon Llull repartits entre matí i vespre. S’hi imparteixen classes de primer i segon d’ESO, les dues modalitats de Batxillerat i cicles formatius de grau superior. De tots, el d’animació sociocultural és el més demanat pels alumnes mallorquins i fins i tot s’hi generen llistes d’espera.

Però si per alguna cosa destaca aquest institut és, segons explicael director, Josep Fillol, “per ser un clar exponent d’integració social, on conviuen perfectament alumnes de diferents procedències des de fa anys”.

Acaba la nostra visita. Sona el timbre. Els alumnes tornen a les aules. Es fa el silenci. Basta fer-hi un cop d’ull per saber que l’IES continuarà commemorant centenaris.

stats