Cultura 01/07/2020

El Govern retira el projecte per comprar el castell d'Alaró

Estava previst que es destinàs un milió d'euros del fons de l'Impost de Turisme Sostenible 2017 al Consell de Mallorca perquè adquirís la finca

Ara Balears
2 min
Imatge d'arxiu del Castell d'Alaró

PalmaEl govern finalment no donarà l'ajut d'un milió d'euros al Consell de Mallorca perquè compri la finca del castell d'Alaró, segons ha informat Última Hora i ha confirmat l'ARA Balears. Fonts de la Conselleria de Mobilitat i Habitatge, encapçalada per Marc Pons, han explicat que la raó principal d'aquesta decisió és la crisi provocada pel covid-19, "que obliga a replantejar el conjunt de projectes i prioritzar els que es duen a terme ara i els que hauran d'esperar".

La compra del castell d'Alaró és un projecte aprovat de la ITS del 2017, que consistia a transferir un total d'1.053.000 euros al Consell de Mallorca per adquirir la finca. El projecte, però, s'ha anat alentint per complicacions burocràtiques, ja que no queda clara la delimitació de les finques, que són de propietaris diferents.

En concret, la finca que està al voltant de totes les construccions és de propietat privada; el camí que ascendeix a aquesta finca és públic i està en mans de l'Ajuntament d'Alaró; les restes de la muralla i el castell són propietat de l'Estat, i l'ermita i l'hostaleria són de l'Església. Fins ara, de la gestió del castell se n'encarrega la Fundació Castell d'Alaró.

L'objectiu de l'adquisició era "recuperar i protegir els elements etnològics, els sistemes hidràulics i la tecnologia ancestral de recollida i gestió de l'aigua, així com vetllar pel correcte ús turístic i recreatiu de l'espai", segons explica el Govern en la descripció del projecte. L'espai està declarat Bé d'Interès Cultural des de l'any 1931.

La consellera insular de Territori, Maria Antònia Garcías, ha assegurat que "des del Consell continuam apostant per aquest projecte", però que és un projecte "molt més llarg del que havíem previst inicialment". A més, ha explicat que continuen endavant les tasques administratives i "en el moment que hi pugui haver un altre finançament, tenir el projecte llest perquè es pugui completar i dur a terme".

stats