Cultura 12/12/2022

El govern espanyol destaca el suport a la candidatura Menorca Talaiòtica

El ministre Miquel Iceta visita el poblat de Trepucó i es mostra confiat a obtenir la distinció de la Unesco

Iván Martín
2 min
El ministre Miquel Iceta visita el poblat talaiòtic de Trepucó.

MAÓEl ministre de Cultura, Miquel Iceta, ha visitat aquest dilluns el poblat talaiòtic de Trepucó amb l'objectiu de donar visibilitat al suport que el govern espanyol ha donat a la candidatura de Menorca Talaiòtica com a Patrimoni Mundial per la Unesco. Iceta ha estat acompanyat per representants del Consell de Menorca, així com del conseller de Cultura del Govern balear, Miquel Company. La visita ha servit per recordar el milió d'euros que el Consell de Ministres aprovà el juliol per a dos projectes arqueològics: Torre d'en Galmés i Trepucó.

Els treballs arqueològics a Trepucó se centraran en el sector oest del poblat, on hi ha un talaiot, un bastió de la muralla i una zona domèstica. Aquest espai ja va ser objecte d'una intervenció arqueològica als anys vuitanta del segle passat per part del Museu de Menorca. Ara es proposa completar l'excavació, restaurar i consolidar les estructures d'hàbitat i museïtzar la zona per incorporar-la al circuit de visita del jaciment. El projecte té un pressupost de 629.700 euros, mentre que al de Torre d'en Galmés es destinaran 370.000 euros.

Iceta ha destacat el gran treball i esforç que s'ha fet des de Menorca per aconseguir el reconeixement com a Patrimoni Mundial: "És un oferiment que feim al món de participar de l'alegria d'haver conservat aquest patrimoni excepcional. Som molt optimistes sobre la nominació perquè s'ho val, és un motiu d'honor i responsabilitat que s'assumesc". Per la seva banda, el conseller insular de Cultura, Miquel Maria, ha volgut agrair la visita del ministre perquè fa visible el suport del govern espanyol al repte que representa la candidatura de Menorca Talaiòtica: "Sempre he destacat el suport constant de l'equip tècnic de Patrimoni Mundial del Ministeri de Cultura, que ens ha ajudat a elaborar una candidatura guanyadora que esperam que molt prest sigui reconeguda per la Unesco".

A més, aquest dilluns ha tingut lloc a París la 17a sessió extraordinària del Comitè de Patrimoni Mundial, en la qual l'ambaixadora d'Aràbia Saudita, la princesa Haifa Al Mogrin, ha assumit la presidència d'aquest òrgan després que l'ambaixador rus dimitís del càrrec a finals de novembre. Aquest canvi podria desbloquejar la complicada situació a la Unesco des de la invasió d'Ucraïna per part de Rússia, un fet que va provocar la suspensió del 45è Comitè de Patrimoni Mundial el juliol passat. En aquesta reunió s'havia de decidir la inscripció de Menorca Talaiòtica a la llista de Patrimoni Mundial.

stats