Fotografia
Cultura 11/06/2021

El Formentera Fotogràfica torna a la tardor amb la bandera de la diversitat creativa

Entre el 8 i el 12 d’octubre, el festival reunirà fotògrafs com Cristina de Middel, Txema Yeste i la contracanònica Miss Beige

3 min
Miss Beige.

PalmaEn la biografia de l’artista Cristina de Middel consta que, després d’una dècada com a fotògrafa de premsa, un seguit de decepcions l’allunyaren del fotoperiodisme i la varen portar per un camí més personal. Per part seva, la figura d’identitat contracanònica coneguda com Miss Beige té al darrere Ana Esmith, llicenciada en Periodisme i diplomada en Art Dramàtic, autora i protagonista de les performances que neixen com a resposta a la manca d’heroïnes femenines no sexualitzades ni cosificades que hi ha en la imatgeria col·lectiva. 

Cristina de Middel i Ana Esmith (o Miss Beige) són dues dels tretze ponents convidats a la novena edició del Formentera Fotogràfica, que tornarà a l’illa el mes d’octubre, entre els dies 8 i 12. Dues artistes amb una formació o experiència periodística que, al marge d’aquesta, són una mostra de la diversitat creativa que sempre ha volgut reflectir el festival.

Fotoperiodisme   

Ara bé, el Formentera Fotogràfica també sempre ha volgut fer èmfasi en el llenguatge fotogràfic com a essencial per a la informació periodística i l’edició de 2021 no n’és una excepció. Enguany, Luis Tato, fotoperiodista castellà resident a Kenya –des d’on treballa per a l’agència France-Presse i publica per a mitjans de cobertura internacional com The Washington Post i The Guardian–, oferirà una ponència per desmitificar el reporter, enfocant-ho sobretot a la feina des de l’Àfrica. És la que li ha valgut un premi World Press Photo, diversos Pictures of The Year International i el prestigiós Visa d’Or Remi Ochlik Vila de Perpinyà al millor fotoperiodista jove de l’any al món.

En una edició que disposarà d’una oferta de tallers pràctics més àmplia que mai, els fotògrafs o aficionats a la fotografia inscrits en el festival podran optar a fer un taller de fotoperiodisme conduït per l’equip de Fotografia del diari ARA, mitjà col·laborador del certamen. Amb Xavier Bertral, cap de fotografia, i, de manera presencial, el fotògraf Ferran Forné, els participants faran un reportatge gràfic dels diversos aspectes de la vida a Formentera, una crònica en imatges dels dies del festival.

De la poesia a la moda

No deixa de ser fotoperiodisme, en certa mesura, la investigació que la fotògrafa Gloria Oyarzabal fa sobre les noves tàctiques de colonialisme i els feminismes africans, un procés de treball sobre el qual farà una ponència i un taller. Ja allunyats de la informació gràfica, en el programa del Formentera Fotogràfica 2021 hi ha lloc per a la imatge poètica de Jon Cazenave; els retrats de Sofia Moro; les visions de la gallega Lúa Ribeira; el fotògraf mallorquí Nando Esteva, que es mou entre la publicitat i la imatge artística; les històries conceptuals de Fernando Maquieira; la reanimació de fotografies que fa Paco Gómez Garcia i la reconeguda trajectòria de Txema Yeste com a fotògraf de moda.

Segons Francesc Fàbregas, director del festival, “el Formentera Fotogràfica està consolidat en l’aposta per un programa eclèctic, intergeneracional i participatiu”. En les nou edicions, ha reunit més de 60 ponents convidats per a un nombre que es limita a un centenar d’inscrists en cada edició.

El Concurs del diari ARA, una porta al festival

Per quart any consecutiu, l’ARA obre una porta al Formentera Fotogràfica en organitzar, amb el festival, un concurs a Instagram de fotografia sobre la Mediterrània. Una porta, perquè el premi per a l’autor de la imatge guanyadora és un viatge per a una persona amb allotjament inclòs a Formentera durant els dies del festival i la inscripció a totes les activitats. Si hi voleu participar, heu de publicar, entre el 14 i el 23 de juny, una fotografia original que reflecteixi l’estil de vida o el paisatge mediterrani. L’heu de publicar al vostre perfil públic d’Instagram, amb l’etiqueta #ARAFF2021, i enllaçar la foto a @diariara i @formenterafotografica, perfils dels quals heu de ser seguidors. El 26 de juny, al perfil d’Instagram del diari ARA, s’anunciarà la fotografia guanyadora. Aquí podeu accedir a les bases del concurs. 

stats