Premis Ciutat de Palma
Cultura 20/01/2023

“El flamenc també té una part política”

Nathalie Bellón ha guanyat el Premi de còmic

1 min
Nathalie Bellón durant la gala d'entrega dels Premis Ciutat de Palma

PalmaNathalie Bellón es relaciona amb el flamenc des de les vísceres:“M’emociona, em fa plorar”, confessa. Des d’aquesta emoció ha creat Lo flamenco, un còmic que va més enllà del gènere i explora el flamenc des d’un vessant més antropològic:“No parl només de cants i balls, sinó també de la manera de pensar el flamenc, de la seva trajectòria, de viure’n”.

Ho fa parlant amb diferents figures d’aquest món, que exploren aquests temes, parlen de personatges mítics i fan una revisió de la trajectòria del gènere en diferents etapes. A Bellón li resulta especialment interessant el vessant menys folkloritzat. “En l’època de Franco es posà el flamenc per bandera, es turistificà i es blanquejà. Per a mi, llavors perdé tota la gràcia”, assenyala la dibuixant. I afegeix:“El flamenc també té una part política que m’interessa”.

Així, el còmic recupera “el flamenc abans que se l’apropiassin els señoritos” i posa el focus en etapes anteriors. Li interessa especialment” la memòria negra, la mescla que es genera amb els sons africans per l’arribada dels esclaus”, així com també “el flamenc més reivindicatiu durant la Segona República”.

stats