Música
Cultura 08/03/2023

La filla d'Alicia de Larrocha lamenta que l'Ajuntament de Barcelona menystingui la pianista

Alícia Torra, "tristament sorpresa" perquè la seva mare no apareix en l'homenatge a les dones barcelonines fet pel consistori

2 min
Alícia Torra de Larrocha durant la presentació del centenari de la seva mare, la pianista Alicia de Larrocha

Barcelona"Una omissió incomprensible". Amb aquesta rotunditat lamenta Alícia Torra que la seva mare, la pianista Alicia de Larrocha (1923-2009), no aparegui en el mapa simbòlic de la xarxa de metro que l'Ajuntament de Barcelona ha dedicat a les dones de la ciutat pel 8-M, on cadascuna de les 153 estacions duia nom de dona. "Tots sabem que, sempre que s’ha de fer una tria de noms de persones que han destacat per la seva professió, o per algun fet important, es poden produir omissions", explica Alícia Torra en un comunicat.

"Dit això –continua–, m'he quedat tristament sorpresa en comprovar la incomprensible omissió per part de l'Ajuntament de Barcelona de no incloure la pianista Alicia de Larrocha entre les 153 dones que formen part de la història de la ciutat", precisament l'any que es commemora el naixement de la pianista. L'Any Alícia de Larrocha és una commemoració oficial decretada per la Generalitat, com la del centenari de la soprano Victòria dels Àngels (1923-2005), el nom de la qual sí que apareix al mapa simbòlic de la xarxa de metro. Tant la pianista com la soprano seran recordades conjuntament en una exposició al Palau Robert de Barcelona.

"Tot i ser conscient que la música clàssica no mou masses i que només interessa a una minoria de la societat, és més que lamentable que els responsables polítics i culturals d'aquesta ciutat no sàpiguen qui va ser una barcelonina de renom internacional. Ells/elles tenen el deure de conèixer, encara que sigui només els noms, les figures més rellevants de la seva ciutat", diu Torra, que recorda que la seva mare va rebre distincions ciutadanes com la Clau de la Ciutat de Barcelona (1968), la Medalla d'Or de la Ciutat de Barcelona al Mèrit Artístic (1980) i el Premi Ciutat de Barcelona (2001).

Alicia de Larrocha va ser una pionera en un món d’homes que va obrir-se camí en la música gràcies al seu talent com a pianista. Més de setanta institucions culturals i musicals, entitats i intèrprets a títol individual s'han adherit a la commemoració del centenari, que desplega tot d'activitats al llarg de l'any i que està comissariat per Alícia Torra.

stats