Cinema
Cultura 17/11/2022

'Suro' inaugura el festí cinematogràfic del Festival l'Alternativa

El film de Mikel Gurrea obre una programación amb més de 140 títols que inclou 'Saint Omer', la candidata francesa als Oscars

Xènia Ballesteros Quicios
2 min
Vicky Luengo i Pol López a 'Suro', de Mikel Gurrea

BarcelonaEl Festival de Cinema Independent de Barcelona, l’Alternativa, inaugura aquest divendres la 29a edició amb Suro, la pel·lícula de Mikel Gurrea que es va convertir en una de les revelacions del Festival de Sant Sebastià. L’Alternativa, que se celebrarà en format híbrid fins al 4 de desembre, presenta una programació de 146 pel·lícules de 35 països. 21 són de producció catalana i 46 competiran en les seccions oficials. La seu central és novament el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), però la programació s'estén també al Zumzeig, el Maldà, el Macba i la Filmoteca. La versió en línia estarà disponible a través de la plataforma Filmin

Segons Cristina Riera, codirectora del festival, l'Alternativa manté l'aposta pel cinema “innovador, compromès i reflexiu”. En la secció oficial internacional competiran films com Saint Omer, la pel·lícula d'Alice Diop premiada als Festivals de Venècia i Sevilla i triada per representar el cinema francès als Oscars. La secció oficial la completen Another spring, de Mladen Kovačević; Geographies of solitude, de Jacquelyn Mill; GES-2, de Nastia Korkia; Las hostilidades, de M. Sebastian Molina; Luminum, de Maximiliano Schonfeld; Matter out of place, de Nikolaus Geyrhalter; Mis dos voces, de Lina Rodríguez); Poletje ’91, de Ziga Virc; Ruthless times, de Susanna Helke, iUne vie comme une autre, de Faustine Cros.

 En la secció oficial nacional es projectaran tres estrenes amb temàtica familiar, dues d’elles relectures íntimes i feministes sobre la història de l’art i la literatura a Espanya: Los saldos, de Raúl Capdevila; A los libros y a las mujeres canto, de María Elorza, i La visita y un jardín secreto, d'Irene M. Borrego.

Seccions especials

La secció Elles Filmen, que vol posar el focus en l’ofici de les directores de fotografia, comptarà amb films d’Éric Baudelaire, Alice Rohrwacher i Claire Denis. Daniela Cajías, guanyadora del Goya a la millor direcció fotogràfica per la pel·lícula Las niñas, oferirà el taller pràctic L'art d'observar i una xerrada sobre el procés creatiu des de la direcció fotogràfica. 

D’altra banda, Albert Serra i Andrés Duque programen la secció Satélites 2022, en què revelaran alguns dels referents del seu cinema. També es projectarà Rimini i Sparta, el díptic d’Ulrich Seidl que desperta polèmica des de la seva estrena a Berlín i a Sant Sebastià.

stats