Art
Cultura 15/07/2015

El Santa Mònica presenta les fotos crítiques amb l'ús militar dels drons de Thomas van Houtryve

"En molts sentits, els drons, especialment els que utilitzen les forces armades, són la màxima representació de l'aplicació d'una política sense consciència, sense empatia", diu el fotògraf belga

Efe
2 min
Una de les imatges en dron de Thomas van Houtryve

BarcelonaEl centre Arts Santa Mònica de Barcelona presenta a l'exposició 'Blue Sky Days' l'obra crítica del fotògraf belga Tomas van Houtryve amb l'ús militar que fa el govern nord-americà dels drons. Aquesta exposició, una de les tres que ofereix l'Arts Santa Mònica en la seva temporada d'estiu, s'inscriu en el cicle DOCfield, centrat en la fotografia documental.

L'octubre del 2012, l'atac d'un dron al nord-est del Pakistan va matar una dona de 67 anys que collia ocra al costat de casa seva, i en una sessió del Congrés dels EUA l'octubre del 2013, recordava aquest dimecres Van Houtryve, el nét d'aquella dona –que també va quedar ferit en l'atac–, va dir davant un grup de congressistes: "Ja no m'agrada el cel blau; de fet, m'estimo més el cel gris, perquè els drons no volen si el cel és gris".

En resposta a aquell fet, Van Houtryve va decidir col·locar la seva càmera en un petit dron per "fotografiar els mateixos tipus de reunions que s'esmentaven en els informes sobre atacs del Pakistan i el Iemen: casaments, funerals, grups de gent resant o fent exercici".

Rellegir la història i observar els fluxos de la mobilitat

L'exposició, que es podrà veure a l'Arts Santa Mònica fins al 6 de setembre, forma part de la programació estival del centre, que es completa amb l'exposició col·lectiva 'Translocacions' i la mostra 'Temps d'acció' de Frederic Perers.

Perers reuneix diversos projectes en els quals ofereix "relectures de la història recent catalana i posa en relació episodis de repressió més o menys subtils per part de l'estat espanyol amb les seves repercussions sobre la llengua i el territori catalans, la memòria nacional i l'actualitat".

Per la seva banda, 'Translocacions' presenta un conjunt de treballs que versen sobre els fluxos de la mobilitat contemporània, com són el turisme, les migracions i els desplaçaments per qüestions laborals, i com aquests fluxos afecten el context local, en la seva relació amb la ciutadania, la identitat, la territorialitat i la diversitat. Entre els artistes inclosos en aquesta exposició col·lectiva hi ha Ángela Bonadíes, Raquel Friera, Pep Dardanyà, Bouchra Khalili, Núria Güell-Levi Orta, Teresa Mulet, el col·lectiu Atfal Ahdath, Santiago Cirugeda i Luz Broto.

stats