Cultura 09/02/2024

Què és el Dijous Llarder?

El Dijous Llarder o Dijous de Carnaval és el primer dia de Carnaval, però què vol dir exactament?

2 min
Infants disfressats de siurells a la rua de Marratxí.

PalmaEl Dijous Llarder o Dijous de Carnaval és el primer dia de Carnaval, però què vol dir exactament? És el dijous anterior al Dimecres de Cendra i, tradicionalment, els cristians fan aquest dia un homenatge per acomiadar-se de la carn per l'entrada de Carnestoltes o Carnaval. Aquesta paraula procedeix etimològicament de l'expressió llatina, que vol dir, literalment, 'abandonar la carn'.

A Mallorca, històricament, Carnaval o Carnestoltes també es coneix com els Darrers Dies en referència als darrers dies abans de la Quaresma, en què la gent creient es prepara espiritualment durant sis setmanes per a l'arribada de la Pasqua, que commemora la resurrecció de Crist.

'Llarder', per la seva banda, prové de la paraula 'llard', que no vol dir una altra cosa que greix o saïm de porc. Entre altres plats típics, en molts municipis de l'illa és típic menjar ensaïmada de tallades, que combina les tallades de sobrassada amb carabassat. Per trobar l'origen etimològic d'aquesta paraula, ens hem de remuntar a la paraula llatina lardum. A Mallorca, segons recull l'Atles Lingüístic del Domini Català, es pot sentir també com a dijous jarder.

Procés de creació d'una ensaïmada de tallades.
Procés de creació d'una ensaïmada de tallades.
Procés de creació d'una ensaïmada de tallades.

A Catalunya, de manera molt més directa, aquest dia també rep el nom de Dijous Gras. En definitiva, el Dijous Llarder és un bon dia per atipar-se menjant tot el que es pugui i per celebrar, sobre tot, l'inici dels Darrers Dies.

stats