Cultura 15/04/2019

L'estat espanyol cedirà al Consell de Menorca la titularitat de la Torre d'en Galmés

El poblat va ser adquirit per l'estat espanyol l'any 1977, tot i que des del 2000 el Consell de Menorca s'encarrega de la seva conservació i gestió

Ivan Martín
2 min
El poblat talaiòtic és un referent històric i un dels espais més concorreguts pels visitants.

MaóEl Consell Insular de Menorca, a través del Consell Executiu, ha aprovat aquest dilluns sol·licitar a la Direcció General de Patrimoni de l'estat espanyol la cessió gratuïta de la titularitat del poblat talaiòtic de Torre d'en Galmés. Tot i que la institució menorquina ho havia demanat en anteriors ocasions, el Ministeri de Cultura anuncià el passat 28 de març el canvi de criteri. En aquesta documentació, s'instava el Consell a elaborar una memòria que detallàs les finalitats previstes, així com les actuacions necessàries per al seu compliment. L'eina que s'està configurant és el pla director de la Torre d'en Galmés.

El poblat de la Torre d'en Galmés va ser adquirit per l'estat espanyol l'any 1977, tot i que des del 2000 el Consell de Menorca s'encarrega de la seva conservació, restauració, investigació i difusió pública. Les inversions duites a terme pel Consell sumen 1,5 milions d'euros, a més de la gestió regular del poblat talaiòtic i la promoció de l'espai. La institució destaca el retorn obtingut per aquestes inversions i recorda que la Torre d'en Galmés s'ha convertit en un referent de la prehistòria de l'illa. De fet, d'ençà de l'any 2004, el poblat ha rebut 260.000 visitants només durant els mesos de temporada alta.

La màxima institució menorquina considera que el fet de no figurar com a titular del poblat impedeix que l'Administració pugui optar, per a projectes en aquest jaciment, a una de les convocatòries d'ajuts de més rellevància, el repartiment de l'1,5% cultural de l'estat espanyol. Una vegada sigui oficial la cessió, el Consell podrà sol·licitar les ajudes que garanteixin el desenvolupament d'iniciatives. Fins ara, qualsevol intervenció en la Torre d'en Galmés s'havia de comunicar i se n'havia de demanar l'autorització al Ministeri de Cultura, una circumstància que retardava l'execució dels treballs.

stats