Arts escèniques
Cultura 10/04/2024

El Consell de Mallorca dona mig milió més al teatre Principal per, entre d’altres, fer-hi un betlem vivent

Aquesta aportació extraordinària, provinent del romanent de 2023 de la institució insular, arribarà poc després de la incorporació del nou director

2 min
La ballarina Belén Martí i la consellera Antònia Roca durant la roda de premsa d'inici de temporada del Teatre Principal de Palma

PalmaUna setmana després del nomenament de Miquel Martorell com a nou director del teatre Principal de Palma, aquest centre rebrà un important increment del seu pressupost. Serà amb una aportació extraordinària de 500.000 euros provinents del romanent del Consell de Mallorca, que s'aprovarà al ple d’aquest dijous. La Fundació Teatre Principal disposava de 5.533.919 euros als pressupostos de 2024 aprovats per la institució insular el passat mes de desembre.  

Segons el document al qual ha tingut accés l’ARA Balears, aquesta aportació addicional té dos objectius diferents. D’una banda, es preveu un increment de 250.000 euros pel fet que “la Fundació vol impulsar una sèrie de programes vinculats a la contractació artística que generen una despesa addicional”. Les activitats que s’hi especifiquen fan referència a un betlem vivent, a la recuperació del joch dels ministrils –una figura desapareguda fa més d’una dècada després d’una sèrie de polèmiques en relació amb la seva situació contractual– i a un festival de música antiga. 

Demanada sobre si aquestes tres activitats formen part de la programació que té prevista per al centre la nova direcció, actualment en funcions, la vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de cultura, Antònia Roca, ha respost que no i ha argumentat que es tracta “de comandes de gestió que fa el departament de Cultura del Consell de Mallorca al teatre”. “No volem llevar doblers de produccions ni programació, per això s’aporten partides extra pel que es vol fer que fins ara no es feia”, ha afegit. Cal recordar que la convocatòria d’un concurs públic per escollir el nou director responia a la intenció de “despolititzar el Principal”, en paraules de la mateixa Roca. 

A més, a la memòria explicativa d’aquesta aportació també s’explica que aquests 250.000 euros han de permetre “augmentar el pressupost de programació de la tardor 2024 per tal d’augmentar la qualitat de les propostes i els caixets abonats”, cosa que Roca ha vinculat a l’augment dels costos de contractació d’artistes i companyies. “Els preus dels transports, trasllats i allotjaments, per exemple, han augmentat significativament, com ho han fet els salaris dels actors i coristes, amb una pujada del 2,5% aprovada pel patronat. Per aquest motiu volem donar una mica més de pressupost al Principal en aquesta nova etapa i adequar-lo a l'increment natural de costos”, ha afegit. 

Per altra banda, l’aportació inclou uns altres 250.000 euros relacionats amb un “dèficit pressupostari” detectat a finals de l’exercici de 2023, si bé fins ara no s’ha comunicat. “És un dèficit acumulat per l’activitat d’un parell d’anys”, explica la vicepresidenta del Consell de Mallorca, Antònia Roca: "Ara que tancam en l'àmbit intern els comptes anuals de 2023, corresponia fer l’aportació”, ha declarat.

stats