Documental
Cultura 24/01/2023

Agnès Llobet serà Aurora Picornell en el documental més íntim sobre la seva vida

Pedro de Echave dirigeix el film per recrear la militància i els darrers dies de la més coneguda de les Roges del Molinar

2 min
L'actriu Agnès Llobet caracteritzada com a Aurora Picornell

PalmaL'actriu Agnès Llobet serà Aurora Picornell en el documental sobre la vida i la militància de la més coneguda de les Roges del Molinar. El rodatge de la part dramatitzada ha començat aquest dimarts a l'edifici de la Misericòrdia de Palma i a l'entorn dels carrers de la plaça de l'Hospital i del Santuari de la Sang, que aquests dies s'han ambientat en els anys de la Guerra Civil.

Dirigida per Pedro de Echave, Totes les Aurores pretén ser un homenatge a totes les dones represaliades durant el franquisme a Mallorca. "El títol té un doble sentit. D'una banda volem recordar totes les dones que varen ser víctimes durant el conflicte, però també posar èmfasi sobre les seves vides, que com la claror que precedeix la sortida del sol continuen il·luminant", explica De Echave. El film documental, que està produït per Quindrop per encàrrec d'IB3 Televisió, tindrà uns 60 minuts de durada.

"D'ençà que vaig saber que interpretaria aquest paper –explica Llobet– vaig començar a llegir la documentació que existeix sobre Aurora Picornell, com és la biografia que en va fer l'historiador David Ginard Ferón i els articles que Aurora va publicar a la premsa de l'època. M'he temut que allò que en perviu, d'Aurora, és la llegenda que l'envolta, però que els detalls de la seva vida, que va ser molt curta, són encara desconeguts".

Agnès Llobet en un moment del rodatge, a prop dels carrers de la Sang, a Palma.

"M'ha sorprès que Aurora va estar tancada a la presó durant sis mesos, un període que m'ha semblat llarg en comparació amb altres represaliats, que eren executats al cap de pocs dies o, fins i tot, a les cunetes de les carreteres. Per ventura, l'explicació és el protagonisme que va adquirir entre la comunitat de recluses que estaven preses a Can Sales", comenta l'actriu.

La recreació de la detenció d'Aurora Picornell per part de falangistes s'ha rodat aquest dimarts. Fins divendres es gravaran altres escenes que recreen el captiveri de la més coneguda de les Roges del Molinar i la seva relació amb la resta de preses.

Ploma estilogràfica

Un dels elements que ajudaren a la identificació de les restes de líder sindicalista va ser la ploma estilogràfica amb què va ser enterrada. "Aquesta ploma tindrà un paper molt significatiu en el desenvolupament del documental, perquè té un paper molt significatiu", comenta el director, qui afegeix que "les dramatitzacions es combinen amb les aportacions d'historiadors i investigadors i el testimoni de familiars i persones que conegueren Aurora".

"Un dels testimonis més especials són els de dones que estigueren recluses a Can Sales i compartiren captiveri amb Aurora. Aquestes dones moriren fa uns anys, però les tenim enregistrades perquè formaren part de la sèrie Memòria i oblit d'una guerra, produïda per Cinètica l'any 2008 per a Televisió de Mallorca.

"És molt significatiu que alguns dels espais on va transcórrer la vida de la sindicalista, com és la Casa del Poble i el seu habitatge familiar, a la barriada coneguda com el Primer Molinar, avui han desaparegut. Allò que encara perviu, però, són les motivacions de la lliuta de Picornell", explica De Echave.

stats