El Consell de Mallorca retalla 6,5 milions a Cultura pel covid-19

El 92% de les partides anul·lades dels pressupostos de 2020 provenien d’anys anteriors

Només un dia després que el Consell de Mallorca anunciàs ajuts extraordinaris a autònoms i petites empreses del sector cultural per valor de mig milió d’euros, aquest dijous, en el ple de la institució insular, els partits de govern han aprovat una retallada de 6,5 milions que constaven als pressupostos d’enguany de l’àrea de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística. Són 35 partides anul·lades, el 92% de les quals eren incorporacions d'anys anteriors als pressupostos de 2020, mentre que un 8% (485.000 euros) correspon a la redistribució que, sobre les previsions per a enguany, ha decidit fer la institució insular per la crisi del covid-19. 

Entre aquestes partides, la de major quantia que ha quedat eliminada és la que havia de finançar la intervenció de l’artista Miquel Barceló a l’església del monestir de Bellpuig. El projecte, que venia del 2018 i al qual es destinaven 2,7 milions d’euros enguany, ha quedat de moment descartat. De nova incorporació als pressupostos del 2020 eren dues partides per a la normalització lingüística d’empreses, especialment del sector de la restauració, amb una dotació total de més de 200.000 euros, que també s’ha decidit anul·lar. La retallada a Política Lingüística del Consell, entre els nous projectes ara descartats i els que eren romanents d’anys anteriors també eliminats, suma prop de 500.000 euros d’un pressupost, el d’aquesta àrea, d'1,7 milions, comptant els sous dels funcionaris i la despesa corrent. 

Es descarta iniciar la intervenció de Barceló a Bellpuig, pressupostada amb 2,7 milions

La vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, ha explicat a l’ARA Balears que “són partides que es reorientaran. Som conscients de la crisi econòmica que patim, hem hagut de revisar els pressupostos i allò que hem fet és polir-los, eliminant les partides que podríem dir obsoletes i que, tècnicament, es coneixen com a baixes afectades. Són partides que venen del 2017, 2018 o 2019 i que es mantenien als pressupostos del 2020. Més que no retallades, el que hem fet és una feina de bisturí per netejar totes aquelles partides que no tenien sentit”. Són gairebé 6 milions d’euros que, en tot cas, ja no se’n disposarà enguany per a polítiques culturals, de patrimoni històric ni de política lingüística.

La disminució dels pressupostos de l’àrea de Cultura representa gairebé el 50% de les partides que, amb un total de 13,7 milions, ha aprovat anul·lar dels pressupostos d’enguany el ple del Consell, amb els vots favorables del PSIB, MÉS i Podem; l’abstenció del PP, El Pi i Vox, i els vots en contra de Ciutadans. Alhora, al mateix ple i amb el mateix suport dels partits de l’equip de govern s’ha aprovat l’aportació de 16,8 milions per al Pla de reactivació econòmica.

Partides culturals salvades

Al marge de les partides anul·lades que suposen una retallada de fins a 6,5 milions d’euros, el departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística ha conservat el 76,8% del seu pressupost. Bel Busquets ha volgut destacar “la feina que s’ha fet per mantenir la part essencial del pressupost cultural”. En aquest sentit, la consellera ha remarcat que es mantenen les aportacions al Teatre Principal, al Museu de Mallorca i a Es Baluard. Tampoc no ha minvat la partida per a les obres de la casa de la poesia Blai Bonet de Santanyí. I per a la Fundació Mallorca Literària el pressupost queda intacte, amb l’excepció d’una partida de 161.387 euros que estava afectada d’exercicis anteriors. Busquets també ha confirmat que es manté la convocatòria dels Premis Mallorca, “amb la voluntat que serveixin com a suport i estímul al sector editorial que hi ha darrere”, ha manifestat.

Segons la vicepresidenta i consellera Bel Busquets, “s’ha prioritzat donar resposta a la demanda del sector cultural, que requereix mesures extraordinàries i que li facem costat mantenint les programacions i el suport a la creació. Per això, ahir vàrem anunciar el mig milió en ajuts per a autònoms i petites empreses de la cultura i tenim previstos 3 milions per a les línies de subvencions que activarem aviat”.

En Política Lingüística, a més dels Premis Mallorca, es mantenen els ajuts al gremi de llibreters, a la producció editorial i fonogràfica, als escriptors en llengua catalana, així com s’ha aconseguit salvar el projecte per a la creació, en la segona meitat d’enguany, d’un equip de dinamitzadors lingüístics.

"No és el moment"

Respecte del projecte de Miquel Barceló a Bellpuig, pressupostat per enguany i ara descartat, Bel Busquets ha dit que “era un compromís, però després de parlar-ne, hem decidit que no és el moment de fer-ho. Creim en aquesta obra i estarem encantats de reprendre el projecte tot d’una que sigui possible, però no serà enguany. Ara, la prioritat és donar resposta a la crisi generada pel covid-19”. En el mateix sentit s’ha pronunciat respecte de les partides que, des de Política Lingüística, s’havien de destinar a la normalització en el sector de la restauració. “Tampoc no és el moment. És un sector molt afectat per l’estat d’alarma, i les seves necessitats i preocupacions són ara unes altres”, afirma la consellera. 

 

EDICIÓ PAPER 24/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF