Instruccions per fer un pa amb oli mallorquí tradicional
Quines són les claus i els elements necessaris per fer aquesta recepta patrimonial de l'illa i de les Balears?
PalmaEl pa amb oli és molt més que una recepta: és una manera d'entendre la vida a les Illes. Senzill, humil i versàtil, aquest plat ha travessat generacions i s'ha convertit en un dels símbols més reconeixibles de la cuina mallorquina i, per extensió, de la identitat balear.
El seu origen es remunta als costums agrícoles i a l'economia d'aprofitament d'un temps en què el pa era sagrat i l'oli, un tresor. El pa amb oli representava –i encara representa– la capacitat d'una comunitat per fer molt amb poc. Menjar-lo és, en certa manera, fer memòria d'allò que som: una terra que sap combinar senzillesa i excel·lència, que troba el gust autèntic en la proximitat i en la tradició.
El perfil d'Instagram Cap de fava amb orelles ha fet un cartell informatiu per explicar quines són les instruccions per fer un pa amb oli tradicional mallorquí, quins elements ha de tenir i quins no. El primer al qual fan referència és al pa. Pa blanc o moreno, una baguet o una llesca de pa de motlle no es poden fer servir mai per fer un pa amb oli tradicional. El segon element del qual parlen són l'oli (d'oliva, sempre), la sal i la tomàtiga. Aquesta ha de ser de ramellet, no pot ser de cap altre tipus, i molt menys, tomàtiga triturada de pot.
Per acabar, fan referència als companatges que poden utilitzar-se per fer un pa amb oli tradicional. En aquest cas, el perfil de xarxes social assegura que els companatges tradicionals són: sobrassada, camaiot, cuixot dolç, cuixot salat i formatge. El que no pot dur mai, segons la publicació que han fet en el seu perfil d'Instagram, és ni carn torrada, ni peix.
Finalment, afegeixen un bonus track amb els aliments que poden acompanyar aquest plat emblemàtic de la cuina mallorquina: fonoll, olives trencades, pebres envinagrats i tàperes.
Com s'ha de preparar un pa amb oli?
Una altra de les polèmiques que sorgeixen a l'hora de preparar un pa amb oli tradicional és l'ordre en què es fan i es posen les coses damunt el pa. Què es fa primer? Es frega la tomàtiga, després s’aboca l’oli i finalment la sal? O el primer torn és per a l’oli; el segon, per a la tomàtiga, i finalment la sal? Amb all fregat o sense? I les olives? Quines són les que encaixen millor amb un dels pilars de la gastronomia mallorquina?
Segons indica l'estudi que es va fer amb una mostra de 397 enquestats en un conegut centre comercial de Ciutat, un 61,4% va afirmar que primer fregava la tomàtiga, després hi afegia l'oli i finalment, la sal. La segona manera més habitual de preparar-lo és tomàtiga, sal i oli.
Finalment, destaca el fet que un 98,4% dels enquestats mallorquins afirma menjar pa amb oli, una xifra que baixa fins al 81,3%, si els enquestats són de fora de l'illa.
Avui, el pa amb oli s'ha consolidat com un emblema patrimonial. Present als bars, restaurants i taules familiars, ha estat reconegut com un element clau del patrimoni gastronòmic de les Illes Balears. Fins i tot s'han impulsat jornades i festivals que el reivindiquen, amb l'objectiu de preservar-ne la qualitat i transmetre el seu valor cultural a les noves generacions.
En un moment en què la cuina tendeix sovint a la sofisticació, el pa amb oli continua recordant-nos que la veritable riquesa rau en la senzillesa i en el respecte pels productes de la terra. Un plat que no necessita reinventar-se per continuar essent el que sempre ha estat: un tros de la nostra història servit damunt una llesca de pa. A més, el pa amb oli s'ha convertit, també, en una eina per preservar altres aliments tradicionals, com tots els que conformen la recepta: pa moreno, oli d'oliva de varietats locals, embotits com la sobrassada o el camaiot...
Amb tot, aquesta recepta és un element emblemàtic i distintiu de Mallorca i les Illes Balears i que forma part i, alhora, manté viu el patrimoni gastronòmic i alimentari de l'Arxipèlag.