Gastronomia

Les ensaïmades de cuixot i formatge que fan a Puerto Rico

La Mallorca és un pa dolç típic del país i que te com a clara inspiració el dolç illenc

This browser does not support the video element.

PalmaPuerto Rico té les seves pròpies ensaïmades (allà conegudes com 'La Mallorca'), però per a ells no són unes postres, sinó que és un pa dolç que mengen o bé tot sol o amb companatges com el cuixot i el formatge. Tot i que en cap moment, basta mirar-ne el nom, amaguen que és una imitació del dolç més reconegut de les Illes Balears, l'ensaïmada, per als porto-riquenys, la Mallorca és un plat molt típic i característic de la seva cuina.

Ha estat una publicació a les xarxes socials de la creadora de contingut culinari Marga Bermúdez qui ha posat molts residents a les Balears sobre la pista d'aquesta recepta tan similar a l'ensaïmada. En un vídeo publicat a Instagram, Bermúdez explica que les va descobrir "de casualitat" al Cafè Mallorca del districte del vell San Juan de Puerto Rico. La creadora de contingut explica que "no és exactament com l'ensaïmada, és una versió que han fet aquí més compacta i duu menys mantega".

Cargando
No hay anuncios

A més, també explica que, tot i que també la venen tota sola, el més habitual és comprar-la com si fos un entrepà calent amb companatge dins. Bermúdez explica que està "molt sorpresa" pel gust i reconeix que mai se li havia ocorregut fer servir l'ensaïmada com a pa per combinar-la amb cap companatge.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta és una nova versió de l'ensaïmada que hi ha arreu del món. Un altre exemple d'això és l''ensaïmattone': el dolç inventat per un pastisser català que aspira a fer furor com el crònut.

Cargando
No hay anuncios

La recepta del pa dolç 'La Mallorca'

Ingredients per a 12 unitats

710 g de farina blanca panificable (no fa falta que sigui de força)

10 g de llevat fresc de forner

7 g de sal

225 ml de llet

4 ous

120 g de sucre

140 g de mantega (tova, no fosa)

80 g de mantega fosa (que necessitareu a mitja elaboració)

Cargando
No hay anuncios
Preparació

En un bol gran, dissoleu el llevat en l'aigua tèbia i deixau-lo reposar durant uns 15 minuts. Agregau-hi el sucre, la sal, els vermells d'ou, llet, 4 cullerades de la mantega fosa i dues mitges tasses de farina. Després removeu-ho bé.

Empolvorau la taula amb farina i posau-hi la massa. Pastau-la durant cinc minuts a mà. Potser hi haureu d'afegir un poc de farina, perquè la massa no sigui enganxosa. Greixau un bol amb mantega i tirau-hi la massa, tapau-la amb plàstic i deixau-la en un lloc tebi fins que dobli de grandària (aproximadament una hora).

Posau greix a una palangana de forn amb mantega. Amb el corró, aplanau la massa com a mitja polzada, formant un rectangle de 18×9 polzades. Un cop fet això, untau-li mantega fosa amb una brotxa pastissera i ho enrotllau del costat curt. Els tallau en nou rodes i els col·locau sobre la placa preparada. Cobriu-ho amb un pedaç net i ho deixau que fermenti de nou, aproximadament 40 minuts.

Preescalfau el forn a 190 graus, 10 minuts abans que hagi fermentat. Després enfornau la massa durant 15 minuts o fins que estigui una mica daurada. La deixau refredar sobre una graella i ja està llesta.