Política Cort 28/06/2023

Rebel·lió de l'esquerra i Vox al ple de Cort: voten en contra de les propostes del PP

L'oposició ha votat en contra de les comissions, les juntes de districte de Palma i les retribucions per "manca de consens"

5 min
Imatge del Ple d'aquest dimecres.

PalmaPSOE, MÉS per Palma i Vox han votat plegats en el primer ple del mandat de l'Ajuntament de Palma, on ha quedat palès que el PP de Jaime Martínez no té pes a bastament a hores d'ara per tirar endavant el seu projecte sense comptar amb la formació d'extrema dreta. Aquest ple s'havia convocat per tractar qüestions organitzatives. D'una banda, s'havien de votar les comissions permanents que organitzen la feina per àrees i, d'altra, les retribucions de la corporació municipal i dels grups polítics –també s'havien de nomenar les juntes de districte de Palma. Cal remarcar que aquestes propostes són idèntiques a les de mandats anteriors i que és la Secretaria municipal l'organisme que s'encarrega de presentar-les al ple. Aquest fet, ha provocat la reacció del PP i ha generat tensió durant el ple. El primer tinent de batle, Javier Bonet, ha lamentat que "per primera vegada en la democràcia" s'hagi votat en contra dels punts de la Secretaria.

Els populars no han pogut amagar la seva sorpresa, i han retret als partits de l'oposició que ahir enviassin les seves propostes d'organització per al debat d'aquest dimecres. Per la seva part, els grups municipals han al·legat manca de consens per part del govern municipal abans de fer el ple d'organització i disconformitat amb alguns dels punts en concret.

Les comissions

Pel que fa a les comissions permanents, Bonet ha explicat que es mantindrien “les mateixes que els darrers 12 anys”: de comptes, economia i recursos humans; serveis al ciutadà; suggeriments i reclamacions; urbanisme i medi ambient; vigilància de contractació i infraestructures, i desconcentració territorial. No obstant això, la proposta ha estat rebutjada. La regidora de Vox Margarita Duran ha especificat que el seu sentit de vot té a veure amb “l’organització de les àrees de les comissions, concretament la de serveis a la ciutadania”.

De la mateixa manera s'ha rebutjat el punt sobre els membres de les comissions del ple. Abans de la votació, Bonet ja ha advertit que "els grups polítics ja havien passat els noms de les persones que volien que fossin membres d'aquestes comissions" i que, per tant, "ja estaven assabentats de quines serien aquestes comissions que han rebutjat en el punt anterior". Així, també ha indicat que si bé el president de cada comissió ve donat, "les vicepresidències es poden acordar en la primera comissió perquè hi hagués partits de l'oposició".

Juntes municipals de districte i retribucions

En aquesta línia, la majoria dels regidors han votat en contra del punt sobre les juntes municipals de districte, és a dir, els òrgans de representació per barris. Sobre això, Bonet també ha tornat a assenyalar que, si bé "el president sempre recau en el regidor de cada un dels districtes, el vicepresident es pot parlar en la primera que hi hagi". Igual que amb les comissions, "ahir cada un dels partits va passar aquests noms", però avui hi han votat en contra.

Quant a les retribucions dels membres de la corporació i dels grups municipals, tampoc no s'han aprovat, malgrat que les propostes que havia fet l'equip de govern del PP mantenien les mateixes condicions que el mandat anterior. Davant això, el batle, Jaime Martínez, ha tancat la sessió amb una precisió: "Els punts rebutjats són iguals que els darrers vuit anys. Tots els partits havien comunicat al secretari quins serien els seus membres. Que consti en acta aquesta situació: haurien de comprometre's a una lleialtat institucional". De seguida, l'anterior batle de Palma, José Hila (PSOE), ha demanat la paraula, però Martínez ha contestat amb un "s'aixeca la sessió".

Ara bé, en relació amb les retribucions, Bonet ha aclarit més tard que "l'oposició ha votat en contra de totes les assignacions a tots els grups polítics i als portaveus i membres, tant del govern com de l'oposició", però que això no farà que deixin de cobrar. "Existeix un decret pel qual no es produirà el no cobrament de sous i salaris", ha especificat.

Les postures del govern i l'oposició

L'esquerra reclama consens

La regidora del PSOE Rosario Sánchez ha argumentat que el seu partit ha decidit votar en contra dels cinc punts perquè no han "vist aquesta mà estesa en la preparació d'aquest ple, que hauria de ser de consens". "No sabem si és perquè s'han precipitat, si és perquè van sobrepassats per la feina... Però no volem pensar que sigui per una actitud de supèrbia", ha avisat Sánchez. Per això, la regidora ha explicat que votarien en contra de la resta de punts i ha demanat en nom del seu partit "un altre ple d'organització, perquè puguem començar aquesta legislatura amb bon peu".

Per la seva banda, la regidora de MÉS Neus Truyol ha denunciat que "l'estructura s'ha de tractar entre tots" i ha apuntat que "aquest ple es pot convocar en un altre moment, perquè és extraordinari". "El més raonable és que es pugui aprovar tot en condicions: estam d'acord en molts d'aquests punts, però no han estat les maneres adequades", ha afegit. Segons Truyol, el seu partit "va mantenir una conversa fa uns dies", però no han tornat a tenir negociacions relacionades amb el contingut del que s'està debatent".

Javier Bonet diu que els "han enganat"

Just en acabar el ple, el primer tinent de batle, Javier Bonet, s'ha pronunciat en la roda de premsa d'acords de govern sobre les votacions d'aquest matí. Segons Bonet, els punts que Vox i l'esquerra han votat en contra "històricament, simplement la secretaria ha copiat el text [dels anteriors mandats] i s'ha duit a aprovació". A conseqüència, ha afegit, "ara no existeixen comissions i, per tant, és la mateixa oposició qui es limita la seva feina, perquè allà es duen les peticions de cada partit".

Pel que fa a les negociacions que havia mantingut l'equip de govern amb la resta de partits fins ahir, el tinent de batle ha assegurat que "la relació era exquisida fins ahir; sembla que ens han enganat", ha declarat. Preguntat pels mitjans de comunicació, Bonet ha confirmat que “hi ha un partit que ha reclamat una certa representació”, a la qual cosa han contestat que han de “complir amb els estatuts” –els quals preveuen la representació de l'oposició als consells d'administració de les empreses públiques– i que, abans d’estudiar res, “han d’haver-hi juntes generals”.

Tot seguit, Bonet ha advertit que demà, a les juntes generals, es trobaran amb la mateixa situació que avui. "Tots els partits, menys Vox, han enviat a la secretaria els noms de les persones que volen que siguin membres dels consells d'administració de les empreses públiques. Però veurem demà, a les juntes, què es vota. Perquè és el mateix que ha passat avui", ha lamentat.

Quant a un possible nou ple extraordinari per tornar a votar l'organització de l'Ajuntament, Bonet ha mantingut que "continuaran havent-hi negacions, encara que hi ha coses que no es poden negociar, perquè ho marca el reglament de Palma, per exemple". Així, ha reconegut que "no hi ha cap garantia" i que continuaran "lluitant per arribar a un acord perquè els òrgans de govern puguin treballar amb normalitat".

stats