Política Cort 20/12/2023

Pere Garau: el barri de les promeses i les oportunitats perdudes

Entitats veïnals i patrimonials reclamen equipaments mentre el PP i MÉS creuen acusacions per la demolició en un solar reservat a noves infraestructures

3 min
Solar ubicat al carrer Patronat Obrer de Palma

PalmaPere Garau és un barri multicultural i populós que fa massa anys que oscil·la entre les promeses electorals i les oportunitats perdudes. L'entitat veïnal Flipau amb Pere Garau i l'Associació per a la Defensa del Patrimoni de Mallorca ARCA recordaven ahir a l'Ajuntament de Palma el compromís polític de comprar solars cèntrics a la barriada per convertir-los en equipaments ajustats a la realitat demogràfica de la zona. I es remetien al ple de Cort de 29 de novembre de 2018, en el qual es va aprovar la mesura per permetre l'articulació social de la barriada. "La realitat s'allunya del compromís de Cort. En aquests anys, només s'han llogat locals per establir equipaments diminuts com el Casal, que no dona un servei suficient, i la biblioteca, que també té una activitat intensa", afirmaren. Pel que fa al centre de salut del barri, recordaven que té goteres, rates i que hi falta espai per desenvolupar l'assistència sanitària dignament.

Insistien en la "urgència" de ratificar el compromís de creació d'infraestructures, conscients del que pot suposar la derogació del Pla d'Ordenació Detallada (POD); un pla, ara mort, que requalificava a equipament dotacional de barri tres solars: el número 11 de Patronat Obrer, els antics cinemes Metropolitan i el número 7 de la plaça de Pere Garau (cantonada amb Bisbe Cabanelles), "abandonats des de fa més de deu anys". Dels tres, ja només en queden dos perquè el nou equip de Cort ha aprovat la demolició de les edificacions de Patronat Obrer. ARCA i Flipau amb Pere Garau volen que el "sacrifici" d'aquest solar, "si és inevitable, quedi compensat amb la compra d'altres més cèntrics".

Retrocessos

L'oposició recordava llavors que les oportunitats s'acaben per a Pere Garau. Segons la regidora de MÉS per Palma, Neus Truyol, un estudi certifica que no existeixen més solars d'aquestes característiques a la zona per construir noves infraestructures. "El barri perd un dels tres únics identificats del Pla General de Palma per expropiar-se i fer-hi equipaments. Aquest projecte de demolició és una conseqüència de deixar caure el Pla d'Ordenació Detallada", explicava l'exresponsable de l'àrea de Model de Ciutat de l'anterior mandat a Cort. A més, recordava que, com que no està descrit com a equipament per ser expropiat, "els propietaris poden desenvolupar qualsevol projecte que vulguin". Finalment, advertia que "els altres dos solars poden córrer la mateixa sort", i en culpava "la inacció del PP, la pèrdua d'oportunitats". I afegia: "El Govern de Cort és un govern de retrocessos i de posar bastons a les rodes, de fer marxa enrere a possibilitats de millorar la ciutat".

Paral·lelament, el regidor d'Urbanisme de Cort, Óscar Fidalgo, responia a l'enderrocament de l'edifici al carrer del Patronat Obrer amb noves promeses: l'Ajuntament de Palma estudia construir equipaments a Pere Garau per posar fi a l'alt dèficit que existeix al barri i amb les "disfuncions" d'atenció als veïns en locals "extremadament petits" i "poc cèntrics". Fidalgo va explicar que ja havia visitat la zona, abans de dirigir-se a l'anterior equip de govern: "Molts dels projectes han quedat en paper banyat".

Segons Fidalgo, Cort està "amb la feina d'afrontar a Pere Garau reptes importants", perquè "és una àrea amb problemes multidisciplinaris". "L'Ajuntament de Palma prioritzarà el barri i actuarà sobre ell", es va comprometre. De moment, no existeix "cap projecte" presentat a la Gerència d'Urbanisme que doti de contingut el solar del carrer del Patronat Obrer i, si arriba, "es veurà de què es tracta i es prendrà una decisió sobre aquest tema".

"Pere Garau és una zona amb un alt dèficit, abandonada durant anys pels equips de govern anteriors. Ens feim càrrec de la situació d'aquella part de la ciutat, la més poblada de Palma. Els veïns mereixen equipaments en condicions, a l'altura del barri i de la població", va afegir. 

El regidor va tancar la seva intervenció amb dues preguntes i dues respostes formulades i donades per ell que resumeixen l'estat històric del barri: "Hi actuarem? Sí. Tenim res tancat? No".

stats