Ajuntament de Palma
Política Cort 16/04/2024

La nova depuradora de Palma que posarà fi als abocaments estarà llesta l'estiu de 2026

Costarà 142 milions i es complementarà amb un emissari submarí de cinc quilòmetres

2 min
Vista de les obres de la nova depuradora Palma II

PalmaLes obres de la nova depuradora Palma II finalitzaran l'agost de 2026, tindrà una capacitat per a un milió d'habitants i un cost de 142 milions d'euros, provinents dels fons europeus Next Generation. Paral·lelament, el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, a través d'Aigües de les Conques d'Espanya (Acuaes), està redactant el projecte de la segona fase: un emissari submarí de cinc quilòmetres que resolgui el problema ambiental dels abocaments a les platges de Palma i que encara no té finançament.

El director de projecte i obra, Miguel Piqueras, ha explicat que els principals objectius de l'actuació són ampliar la capacitat de la depuradora actual fins als 90.000 m³/dia; incorporar un tractament específic d'eliminació de nutrients (nitrogen i fòsfor), que permeti adequar les condicions d'abocament a zona sensible, i reutilitzar les aigües residuals (millorades gràcies a un tractament) per al reg i usos municipals d'aigualeig i jardins. A més, el tractament dels fangs permetrà la seva utilització com a abonament agrícola.

L'actuació està cofinançada en un 80% pel Miteco a través dels fons Next Generation de la Unió Europea, mentre que el 20% restant serà a càrrec d'Emaya durant l'execució de les obres, en virtut del conveni signat el 30 de juny de 2021 entre Acuaes i Emaya per a l'execució, finançament i explotació de l'actuació.

Zones de posidònia

Quant a l'emissari, Acuaes ja ha identificat les zones de posidònia per evitar que siguin afectades per la infraestructura, que tindrà una capacitat de tractament de 33.000 m³ per hora. El punt d'abocament superarà en diversos centenars de metres el final de les praderies. Per a la construcció de l'emissari, s'excavarà un túnel que arrancarà a la zona urbana (700 metres), continuarà per la zona costanera (700 metres) i sortirà a la superfície marina (400 metres) amb un tub que se situarà sobre el llit marí amb llastos. Implicarà la canalització del torrent Gros fins a la seva desembocadura a Ciutat Jardí.

En l'acte de presentació de les obres hi han estat presents el secretari d'Estat de Medi Ambient, Hugo Morán; el conseller de la Mar i el Cicle de l'Aigua, Juan Manuel Lafuente, i el batle de Palma, Jaime Martínez.

Martínez ha assegurat que Palma II "desbloquejarà" els projectes de desenvolupament que estaven paralitzats en el Pla General d'Ordenació Urbana, que estaven supeditats per la Comissió de Medi Ambient a disposar d'aquesta nova depuradora.

stats