Ajuntament de Palma
Política Cort 04/04/2024

Com afecta a Palma l'eliminació de l'Oficina Anticorrupció?

Els socialistes reclamen al batle Jaime Martínez un pla per complir amb l'ordenança de transparència i poder compartir les seves declaracions de béns

2 min
L’organisme vehicula nombroses denúncies a altres autoritats competents.

PalmaL'eliminació de l'Oficina Anticorrupció a càrrec del Parlament també compromet la transparència dels càrrecs públics a l'Ajuntament de Palma. El PSOE ha mostrat la seva "preocupació" per la supressió de l'organisme i reclama al batle, Jaime Martínez, que "activi un pla" per complir amb "la normativa vigent en matèria de transparència i bon govern". Els socialistes demanen, a més, que no s'eliminin les denúncies anònimes, "un instrument essencial per combatre la corrupció de manera efectiva".

La desaparició de l'Oficina genera, segons els socialistes, "un context d'inseguretat jurídica" per a la corporació municipal. A més a més, el PSOE assegura que el PP incompleix l'ordenança en matèria de transparència. "No publiquen ni les seves agendes ni les despeses que generen com a representants polítics. El ciutadà té dret a saber com es gasten els doblers públics, amb qui es reuneixen els membres del govern municipal i on van", ha denunciat la portaveu del grup socialista, Rosario Sánchez.

En aquest punt, Sánchez es pregunta com podran penjar les declaracions de béns, una funció que fins ara complia l'Oficina Anticorrupció i que els socialistes volen continuar publicant. "Es garantia que aquesta informació era pública i permetia al ciutadà saber amb quants doblers i amb quins béns començava un polític i amb quants se n'anava del càrrec. Era una qüestió de transparència i bon govern. La rendició de comptes és necessària i el PP està acabant amb ella. Volem saber quin instrument tindrem ara per fer-ho. Quin és el seu compromís", prossegueix Sánchez, qui recorda que és "un procediment normalitzat a tota Europa que ara el PP ha decidit fer privat". "La transparència i la lluita contra la corrupció són fonamentals per enfortir la confiança dels ciutadans en les institucions públiques", ha conclòs.

La primera administració que elimina l'Oficina

Les Illes Balears s'han convertit en la primera administració de l'Estat que fa marxa enrere i elimina l'Oficina Anticorrupció, només vuit anys després de la creació. El ple del Parlament va aprovar el 26 de març la proposició de llei de transparència i control dels càrrecs públics de les Balears, una norma presentada pel PP per suprimir l'oficina, que va tenir el suport de Vox. La llei donarà, a més, caràcter reservat a les declaracions de béns dels càrrecs polítics, que fins ara eren públiques. Es crearà un registre amb les declaracions que dependrà del Parlament [i de la Mesa] i la ciutadania no ho podrà consultar, només la Cambra, els òrgans judicials i la Sindicatura de Comptes. A més, la Cambra ha rebutjat sol·licitar un dictamen del Consell Consultiu sobre si és legal suprimir l'Oficina, com reclamava Més per Menorca.

D'altra banda, el cap d'Equip TIC i Anàlisi d'Informació de l'Oficina de Prevenció i Lluita contra la Corrupció a les Balears (OAIB), Miquel Coll, ha remès un informe al Parlament i al Govern on alerta del risc que es perdin dades d'aquest organisme a causa de la "manca de planificació" del seu tancament, que no garanteix un traspàs adequat de competències

stats