Balears 30/03/2017

Tensió i divisió a l'equip de govern de Cort pel lloguer vacacional

El PSIB es desmarca de les intencions del tinent de batle d'Urbanisme, Toni Noguera (MÉS), de prohibir-lo Palma

Martí Gelabert
3 min
L'Ajuntament de Palma vol posar fi a la problemàtica dels pisos buits

Palma"No hi ha acord dins l'equip de govern". Contundent, la regidora de Turisme, Joana Maria Adrover (PSIB), ha marcat distància amb MÉS per la regulació del lloguer vacacional. La reacció arriba un dia després que el tinent de batle d'Urbanisme, Toni Noguera, asseguràs que Palma prohibirà el lloguer turístic aquest estiu.

Aquestes paraules de l'ecosobiranista no s'han encaixat bé des del PSIB: "Les declaracions de Noguera són a títol individual". Ell, però, hi insisteix: "Aquest estiu el lloguer turístic estarà prohibit. Ja hi està, i amb la nova llei també". En aquest sentit, Noguera ha recalcat les multes de fins a 40.000 euros que s'imposaran: "Les multes són les de la nova llei. És una realitat incontestable i Adrover ho sap". Noguera reitera que hi haurà més inspecció, es doblen els tramitadors i es farà inspecció digital.

Des de Podem la postura és molt més propera a MÉS. "El nostre posicionament és que som partidaris d'una regulació tan restrictiva com sigui possible". La secretària general del partit a Palma, Antonia Martín, confirma que com a equip de govern no hi ha una postura concreta. Entén que les declaracions de Noguera van ser a títol "personal". Sobre la divisió que hi pugui haver amb el PSIB, assegura que no hi ha problema. "Hi ha temes en què no hi ha hagut acord. Per exemple, amb el model de gestió del Palau de Congressos no hi ha hagut acord. On hi ha pactes, hi ha acords al 100% i n'hi ha que no", apunta Martín.

El PSIB veu positiu el lloguer turístic

PSIB no veu tan malament el lloguer turístic. "Des de l'àrea de Turisme consideram que el lloguer vacacional té una part negativa, però també una de positiva: ha ajudat a repartir la riquesa del turisme entre persones individuals". Adrover sosté que ha aconseguit repartir la riquesa del turisme entre persones individuals, però també apunta que s'ha de diferenciar entre les acumulacions de propietat de grans tenidors "que sí especulen i usen el lloguer turístic com a negoci purament lucratiu".

Noguera, però, adverteix que aquesta és la tendència que viu Palma: "Ara mateix hi ha una gran bombolla immobiliària relacionada amb les dinàmiques turístiques que afecta molt greument l'accés a l'habitatge i la ciutadania". A més, aquest dimecres ja va sentenciar que el lloguer turístic ha passat de ser una economia col·laborativa a un model de negoci especulatiu, en què pocs tenidors ocupen la majoria del mercat de lloguer turístic.

La reforma de la Llei de turisme està a punt de ser presentada i Adrover recorda que l'Ajuntament no és qui té les competències per posar les multes. "La Conselleria explica que, dels expedients que s'han iniciat el 2016, no se n'ha aconseguit cobrar cap", recorda la regidora socialista. Noguera anuncià que, efectivament, és la Conselleria de Turisme la que interposarà les multes i que s'havien mantingut converses per tractar l'assumpte. Unes converses que Adrover desconeix: "Les deu haver tingut ell amb la Conselleria de Turisme, com a regidor d'Urbanisme o com a soci de partit".

L'equip de govern s'haurà de reunir per delimitar les actuacions que es puguin dur a terme, tot i que Noguera té molt clar que, amb el nou text de la llei, continuarà prohibit el lloguer vacacional. Després, amb el Consell de Mallorca, s'haurà de fer la zonificació de Palma per establir a quines zones estarà permès. La intenció de MÉS és que el lloguer vacacional es pugui prohibir a tota la ciutat. Adrover també discrepa. Considera que no s'ha de donar una solució general per a tot Palma i que s'han d'estudiar les característiques de cada zona. "El tema s'ha d'estudiar, hem de ser seriosos. Hem d'explicar les conclusions una vegada que estigui la feina feta", recalca Adrover.

stats