Balears 29/11/2017

Els veïns de Son Puig reclamen urgència al Govern i a Cort per soterrar les torres d'alta tensió

Conviden els partits polítics a una marxa el proper dissabte per conèixer la situació real i l'impacte que suposen

Martí Gelabert
2 min
La zona de Son Puig, a Palma

PalmaEls veïns de Son Puig estan cansats perquè ni el Govern ni l'Ajuntament han donat encara cap solució als seus reclams per soterrar les torres d'alta tensió que Red Eléctrica hi preveu construir. El portaveu de la plataforma, Manuel Parejo, ha reclamat que les administracions moguin fitxa i no només donin paraules.

Es preveu instal·lar les dues darreres torres a 50 m de la urbanització, malgrat que, segons Parejo, l'Organització Mundial de la Salut estableix que la distància mínima hauria de ser de 220 m. A més, tenen una alçària de 47 m i unes bases d'11x11 m, mentre que normalment són de 2x2. "És com si posàssim l'edifici de la plaça de Madrid a l'entrada de la serra de Tramuntana", ha denunciat Parejo.

Per això els veïns demanen que a l'altura del cementiri comenci el soterrament –es té l'autorització per escrit del propietari– de 400 m de cablatge. Això suposaria l'eliminació de les dues darrers torres, de manera que l'última se situaria a l'altura del cementiri. Ara bé, com que sortia del projecte inicial, implicaria un sobrecost que de moment ni l'Ajuntament ni el Govern volen pagar –es parla d'uns 500.000 euros.

La idea que s'ha proposat des de la Federació d'Associacions de Veïns de Palma (FAVP) és distribuir el cost entre el Govern, l'Ajuntament i el Consell Insular, de manera que no suposi un impacte tan gran. Ara bé, Parejo adverteix que Cort ha gastat 350.000 euros en enllumenat de Nadal: "Només durarà uns dies, aquelles torres duraran sempre".

Els veïns han convidat els partits polítics a veure l'impacte que suposaria, perquè "el bosc no té color". S'ha convocat una marxa d'una hora per a dissabte a les 10.30 h.

El Pi dona suport als veïns

El diputat d'El Pi Josep Melià ha donat suport aquest dimecres als veïns. Ha explicat als mitjans de comunicació que els sembla una "animalada el projecte" en la manera com està plantejat i que els veïns "tenen tota la raó que fa falta soterrar les torres més pròximes a les cases".

El Pi vol fer pressió al conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, així com a tot l'Executiu. De fet, el partit ha presentat una esmena als pressupostos de la Comunitat de 450.000 euros perquè s'habilitin els recursos adequats, si ho ha de pagar totalment el Govern "o com a mínim parcialment".

El diputat del PI, Josep Melià

Melià ha denunciat que, tot i que existeix una resolució d'autorització del projecte, hi ha autoritzacions pendents "que posen en dubte la correcció jurídica" que es facin les obres en aquest moment. Falta una autorització de recursos hídrics, ara per ara. "Entenem que, sense l'autorització, el projecte no hauria d'haver començat". En aquest sentit, Melià ha sentenciat que "existeixen mancances que donen l'oportunitat al Govern per aturar el projecte".

stats