CORRUPCIÓ
Balears 12/11/2013

El saqueig confessat a Turisme Jove es tanca amb penes menors

Tres exalts càrrecs del Govern de Jaume Matas aniran tres anys a la presó

Antònia Artigues
3 min

Palma.El cas Turisme Jove, un dels primers escàndols de corrupció relacionats amb el Govern de Jaume Matas que va esclatar, es va tancar ahir davant de l'Audiència Provincial amb l'admissió dels fets per part dels acusats, tres alts càrrecs del consorci públic, i un bon grapat d'empresaris que es van avenir a pagar comissions, realitzar factures falses i tantes irregularitats com els eren proposades per tal d'ingressar fons públics en els seus negocis.

L'autèntic saqueig que els llavors director general de Joventut i president del consorci Turisme Jove, Juan Francisco Gálvez Díaz; el gerent, Damià Amengual Aloy, i el cap de Serveis i Manteniment, Juan Francisco Gosálbez, dugueren a terme en l'entitat pública inclou les més insultants i variades pràctiques corruptes. Es ronda el milió d'euros.

Penes

Els principals acusats compliran penes d'entre tres i tres anys i set mesos (Gosálbez), a més d'inhabilitació per a càrrec públic. Aquestes penes suposaran que hagin d'ingressar a la presó. Es pren en consideració que hagin confessat i la reparació, en part, del mal causat.

Segons es recull en l'escrit d'acusació de la fiscalia, que tots ells (i la resta d'acusats) assumiren ahir, els dirigents de Turisme Jove no es conformaren amb el cobrament de comissions a empreses si volien continuar treballant amb el consorci, ni amb el pagament de factures falses o inflades (algunes un 300%), ni tan sols a carregar als fons públics despeses estrictament personals (al marge de les dietes per viatges que també cobraren), d'incomptables viatges, estades en hotels, dinars i sopars en restaurants, flors i moltes coses més.

Pareix que tot això no era prou. Les disintes actuacions (ara confessades, no ho hem d'oblidar) evidencien que els responsables de Turisme Jove prengueren el consorci públic com la seva oportunitat d'omplir-se les butxaques, a costa de cometre quasi íntegrament el llistat de delictes lligats a la corrupció (suborn, prevaricació, frau a l'administració pública, falsedat en document, prevaricació...) amb pràctiques que fins i tot sorprenen pel seu desvergonyiment.

Lloguers fraudulents

Basten uns exemples per entendre la dimensió del desgavell. Abans que ells saquejassin el consorci, Turisme Jove pagava mensualment 800 euros de lloguer per les seves oficines. Amb ells, Turisme Jove va arribar a pagar 35.000 euros mensuals (sense IVA) pel lloguer de tres locals, alguns dels quals no varen ser emprats mai.

Però tanmateix això no és tot. Dos d'aquests locals foren adquirits per Gosálbez mateix i la seva companya sentimental amb fons del consorci públic i llavors llogats. I com ho feren, això?

Constituïren una societat i, com a garantia per obtenir el préstec corresponent per poder adquirir els locals, presentaren un contracte de lloguer al consorci públic Turisme Jove. Així ho feren, i fou possible per la col·laboració dels altres responsables de l'entitat.

"Adquiriren un immoble de 638.000 euros sense desemborsar cap quanitat, perquè se sufragà tot amb el lloguer il·legal i innecessari del consorci Tursime Jove", manté l'acusació i accepten els acusats. Aquests locals mai no s'empraren.

Llavors els llogaren a Turisme Jove amb un contracte blindat que, entre d'altres condicions, establia un preu de 4.500 euros mensuals amb una durada de 12 anys i l'advertència que si es resolia aquest contracte abans de temps s'haurien de pagar totes les mensualitats... a la societat d'un dels acusats que havia adquirit els locals amb fons del mateix Consorci.

Reformes i comissions

I no, la cosa tampoc acaba aquí. Es feren obres de reforma als locals de Gosálbez per valor de 180.000 euros, obres que s'atorgaren a un constructor (aquí també acusat) que rebé un preu per la feina i entregà una part del preu (pagat amb fons públics) en comissions als acusats.

Igualment, a un altre constructor (igualment acusat) se li adjudicaren (sense seguir els procediments administratius establerts) durant tres anys obres per valor de més de 90.000 euros, dels quals també pagà comissions als acusats.

De manera irregular es van arrendar dos locals més, a Baró de Pinopar i a l'avinguda d'Alemanya, per valor de 16.000 i 15.500 euros al mes, per la qual cosa es va afavorir dues empreses quan la situació del consorci era ja molt precària.

La companya de Gosálbez i set empresaris implicats han dipositat, en la majoria dels casos, els doblers rebuts i han acceptat penes menors, cap de les quals no suposarà que hagin d'ingressar a la presó. Les penes oscil·len entre els vuit mesos i un any i un mes de presó i multes d'entre 1.600 i 4.000 euros.

stats