Publicitat
Publicitat

La proposta per evitar el canvi d'hora a les Illes Balears arriba al Parlament

MÉS per Menorca formula una Declaració Institucional a favor d'un "horari lògic"

MÉS per Menorca ha presentat a tots els grups parlamentaris una proposta perquè pugui esdevenir una Declaració Institucional del Parlament de les Illes Balears per evitar el canvi d'hora a finals d'octubre i mantenir l'horari solar dels mesos de primavera i estiu.

"Es tracta de tenir un horari lògic, racional i més natural per treure el màxim benefici a un recurs tan apreciat com és el sol", explica la formació en un comunicat. Els beneficis que aportaria no canviar l'hora a l'hivern i mantenir l'horari d'estiu "són molts i variats, per exemple en l'àmbit de la salut, en l'aspecte econòmic, el social i el familiar".

MÉS per Menorca considera que els arguments que expliquen el canvi d'hora han quedat obsolets pel seu marcat contingut d'economia industrial.

A la declaració proposada s'explica que a l'hivern es redueixen les hores de llum de manera natural, i a més s'hi afegeix el canvi d'horari "polític". Això, explica el comunicat, repercuteix de manera negativa sobre la salut de les persones en alteracions que provoquen depressió, insomni i moltes d'altres conseqüències. Disposar de més claror solar durant el temps lliure provoca que es duguin a terme més activitats a l'aire lliure, amb el conseqüent augment de la pràctica esportiva a l'aire lliure, l'oci i activitats diverses, a més de l'estalvi energètic, la disminució de consum televisiu i un suposat increment en la dinamització del petit comerç o el comerç de proximitat. En definitiva, "els ciutadans de les Illes Balears guanyarien en qualitat de vida".

Els canvis horaris "oficials" i actuals es mantenen des de fa més de 70 anys. La formació al·lega que va ser el règim franquista el que va mantenir, l'any 1940, una hora més, per coincidir amb la franja centreeuropea de l'Alemanya nazi. D'aquí que l'Estat espanyol, que correspon a Greenwich (o sigui a la zona horària de l' Europa occidental), no hauria de canviar l'hora per així recuperar l'horari de llum solar que li correspon i no tenir el mateix que tenen Alemanya i Itàlia.

La idea d'evitar el canvi d'hora a l'hivern ja ha estat plantejada per la societat civil, en concret per la Plataforma Illes amb Claror, que posa de manifest els beneficis que comportarà mantenir l'hora d'estiu durant l'hivern i quina ha estat la història dels canvis horaris.

Altrament, a través de la plataforma change.org ja s'han recollit 7.117 firmes per dur la proposta d'adaptar les hores de sol al cicle vital i diari dels ciutadans de les Illes Balears fins al Congrés dels Diputats

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 17/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF