Balears 01/08/2016

La Fiscalia recorre el processament del PP per destruir els ordinadors de Bárcenas

Argumenta que el Codi Penal no inclou la responsabilitat penal de les persones jurídiques

Efe
2 min
L'EXTRESORER DEL PP ELEVA EL SEU POLS AMB RAJOY L'extresorer del PP Luis Bárcenas fins ara no havia fet patent amb fets el seu pols amb el president del govern espanyol i del PP, Mariano Rajoy. Bárcenas va negar davant d'un jutge i un fiscal l'existència dels sobresous en negre al PP, cosa que ha ajudat molt el partit. Però la diplomàcia es va acabar dilluns quan va denunciar el PP per acomiadament.

MadridLa Fiscalia de Madrid ha recorregut el processament del PP per haver esborrat la memòria de dos ordinadors utilitzats per l'extresorer Luis Bárcenas perquè entén que no ha quedat provada la comissió del delicte de danys informàtics ni el d'encobriment, que considera que no és aplicable a una persona jurídica.

En el seu recurs al jutjat d'instrucció número 32 de Madrid, al qual ha tingut accés Efe, la fiscal Carmen Luciáñez demana revocar l'ordre de processament tant per al PP com per a la seva tresorera i gerent, Carmen Navarro; l'assessor jurídic del partit, Alberto Durán, i el director de sistema d'informació de la formació, José Manuel Moreno.

En primer lloc, la Fiscalia sosté que el procediment no es pot dirigir contra el PP pel delicte d'encobriment perquè el Codi Penal no inclou la responsabilitat penal de les persones jurídiques en aquest tipus delictiu. També apunta que no es pot acusar el PP del delicte de danys "per no haver establert un model d'organització i gestió adequat", com sosté la jutge, quan el responsable d'informàtica del partit "es va limitar a complir la llei aplicant la llei de protecció de dades en l'esborrat segur de l'ordinador", que va consistir a sobreescriure el disc dur en 35 ocasions i a la destrucció amb ratllat.

La fiscal discrepa també de l'afirmació de la jutge que fa referència al fet que no ha estat acreditat que aquests ordinadors estiguessin buits, tal com van al·legar els investigats, ja que entén que en un procediment penal, basant-se en el principi de presumpció d'innocència, "és l'acusació i no la defensa qui ha de provar "quin era el contingut d'aquests ordinadors".

Sobre aquest procediment en concret, la fiscal recorda que, a l'inici d'aquesta causa, Bárcenas va declarar al febrer que no recordava quina informació guardava en aquests ordinadors. Un mes després, però, va manifestar haver fet "un esforç de memòria" aportant "una petita llista" amb captures de correus electrònics, agenda amb reunions amb el seu predecessor en la tresoreria Álvaro Lapuerta i donants del PP, escanejats de diversos pagaments de la comptabilitat B, pressupostos de campanyes electorals i operacions personals de venda de quadres, entre altres dades.

"En definitiva, tenint en compte les declaracions del senyor Bárcenas, no podem considerar acreditat, ni tan sols indiciàriament, el contingut d'aquests ordinadors. I segons el senyor Bárcenas per poder acreditar aquest contingut només tenim la seva paraula", destaca la representant del ministeri públic.

Respecte al delicte d'encobriment, i davant "la impossibilitat d'acreditar que en aquests ordinadors hi hagués dades del Sr. Bárcenas", tampoc es pot determinar si eren rellevants en la investigació que se segueix a l'Audiència Nacional sobre la suposada comptabilitat B del PP. Tampoc que la presumpta destrucció d'aquestes suposades dades tingués com a objectiu "l'ocultació, alteració o inutilització del cos, els efectes o instruments del delicte per impedir el seu descobriment pels qui haguessin tingut coneixement de la comissió d'un delicte". Aquesta situació, segons el parer de la Fiscalia, també impedeix processar els tres membres del PP que s'han vist implicats en aquest procediment per un presumpte delicte d'encobriment.

stats