TRIBUNALS

El jutge envia a judici vuit persones per desviar 293.000 euros públics a UM

La captació irregular de vots del partit arriba a la banqueta dels acusats

El titular del Jutjat d'Instrucció número 2 de Palma, Pedro Barceló, ha dictat una interlocutòria en la qual decreta l'obertura de judici oral contra l' exdirector insular de Relacions Institucionals del Consell de Mallorca Josep Lliteras, l'excap de Programes de la Direcció insular Coloma Munar,  l'exsecretària general tècnica de la vicepresidència del Consell Eugènia Cañellas, l'exregidor d'Unió Mallorquina a Alaró i excap d'àrea d'Inestur Antonio David Rebassa i quatre persones més. L'instructor de la causa els envia a la banqueta dels acusats per emprar doblers del Consell de Mallorca per captar vots pel partit en les eleccions autonòmiques de l'any 2007.

La Fiscalia els acusa d'haver comès malversació de fons públics, prevaricació, frau a l'administració, tràfic d'influències i falsedat. L'instructor demana fiances de responsabilitat civil per als vuit acusats que sumen un total de 293.495 euros, en concret demana a Lliteras, Munar i Cañellas que paguin conjuntament i solidàriament 239.830 euros. 

Segons el Ministeri Fiscal, els polítics d'UM idearen i planificaren un pla per captar de manera directa o indirecta el vot pel seu partit a través d'importants quantitats de doblers dels fons públics . D'acord amb l'acusació pública, Lliteras, Munar i Cañellas, que s'enfronten a un total de 22 anys de presó , atorgaren arbitràriament i fora de tot control doblers a determinades persones com a premi o recompensa per les seves tasques a favor del partit. I beneficiaren cases regionals i associacions d'immigrants que, per mitjà de la captació del vot i difusió del programa d'UM, podrien haver afavorit la formació en les eleccions autonòmiques de 2007.

Entre els altres processats hi ha Carina Barroso, membre de la Federació argentina de Mallorca; Lucía Stella Luque, membre de la Federació colombiana de Mallorca; Jorge Joaquin Mandado, president de la Federació argentina de Mallorca; i Norma Aurora Mario, presidenta de l'Associació per a mallorquins a Amèrica . El Ministeri Fiscal els acusa de malversació, frau a l'administració i falsedat en document mercantil i  els demana penes que van de quatre a un any de presó .  

EDICIÓ PAPER 17/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF