TRIBUNALS

La captació irregular de vots d'UM, a la banqueta dels acusats

La Fiscalia acusa José Lliteras, Coloma Munar i Eugènia Cañellas per malversació, prevaricació i frau a l'administració

El Ministeri Fiscal acusa l'exdirector de Relacions Institucionals del Consell de Mallorca José Lliteras, l'excap de programes de la Direcció insular Coloma Munar i l'exsecretària general tècnica de la vicepresidència del Consell Eugènia Cañellas, tots tres d' Unió Mallorquina, per delictes de malversació, prevaricació i frau a l'administració. Segons el relat de fets de la Fiscalia, els polítics d'UM idearen i planificaren un pla per captar de manera directa o indirecta el vot per al seu partit a través d'importants quantitats de doblers dels fons públics.

D'acord amb l'acusació pública, Lliteras, Munar i Cañellas, que s'enfronten a un total de 22 anys de presó, atorgaren arbitràriament i fora de tot control doblers a determinades persones com a premi o recompensa per les seves tasques a favor del partit. I beneficiaren cases regionals i associacions d'immigrants que per mitjà de la captació del vot i difusió del programa d'UM podrien haver afavorit la formació en les eleccions autonòmiques de 2007.

És per això que juntament amb els polítics d'UM estan asseguts a la banqueta Carina Barroso, membre de la Federació argentina de Mallorca; Lucía Stella Luque, membre de la Federació colombiana de Mallorca; Jorge Joaquin Mandado, president de la Federació argentina de Mallorca; i Norma Aurora Mario, presidenta de l'Associació per a mallorquins a Amèrica. La Fiscalia els acusa de malversació, frau a l'administració i falsedat en document mercantil. El Ministeri Fiscal els demana penes que van de quatre a un any de presó.  

Els tres polítics d'UM, que treballaven en el Consell de Mallorca, reberen la col·laboració directa de Barroso, Luque, Pererira i Mario, que de manera arbitrària foren beneficiaris directes, ells o les associacions de les quals eren membres, de fons públics. Luque i Barroso arribaren a crear una comunitat de béns per publicitar, produir espectacles, estands i audiovisuals de tot tipus pels mitjans de comunicació, a més de l'organització i realització d'espectacles i activitats artístiques i culturals, destinades a l'oci i l'entreteniment. Després també produïren, editaren, publicaren i distribuïren tot tipus de futllets, llibres, revistes i similars.

Luque i Barroso treballaren en el mateix Consell de Mallorca, a la planta 4 de l'edifici de Palau Reial, i van percebre 7.500 euros cada una per fer enquestes. Des de la seu del Consell, contractades per l'exdirector de Relacions Institucionals Lliteras, es dedicaren a recollir informació sobre les associacions d'immigrants i a coordinar esdeveniments amb aquests col·lectius indicats per Lliteras i a promoure noves associacions. D'acord amb la Fiscalia, la finalitat de l'exdirector de Relacions Institucionals era garantir el vot dels integrants d'aquestes associacions a UM.

En definitiva, el Ministeri Fiscal defensa que l'objectiu dels polítics fou "camuflar" com a contractacions públiques el que eren subvencions o entregues econòmiques irregulars a persones i institucions que es dedicaven a recaptar vots per a UM en les eleccions de 2007, fet que suposà un desviament de 239.830 euros de fons públics. La Fiscalia reclama a Lliteras, Munar i Cañellas aquesta quantitat a favor del Consell de Mallorca. 

EDICIÓ PAPER 17/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF