COMPTES PÚBLICS
Balears 18/11/2015

Palma tindrà el major pressupost en cinc anys, però encara sense inversions

Els comptes de Cort per al 2016 sumaran 389,9 milions, mentre que el batle Hila manté que continuarà exigint al Govern els fons de la Llei de capitalitat

Lluís Planas
4 min
El batle José Hila ha presentat els primers pressuposts del seu govern, acompanyat del regidor Adrián García. AJ. DE PALMA

PalmaL'Ajuntament de Palma disposarà l'any que ve del seu major pressupost des del 2010, amb uns comptes que sumaran 389,9 milions d'euros, però que encara no li permetrà afrontar inversions significatives ni grans programes socials a partir del proper exercici. Els primers pressuposts municipals presentats pel nou govern d'esquerres de Cort representen un augment de just un 2,8% (10,4 milions) respecte dels d'enguany aprovats pel PP, i molt per sota dels increments que han pogut presentar-se en el Govern (5,1%) i el Consell de Mallorca (8,1%). Sumant els comptes de les empreses públiques municipals i els seus organismes autònoms, el pressupost consolidat arribarà als 540,9 milions d'euros, i es redueix en aquest cas l'increment al 2,6%. La partida per a despesa social, uns 20,4 milions repartits entre distintes àrees, puja un 6,3%, de manera que el batle José Hila (PSIB) ha defensat en la presentació dels comptes que aquests suposen "la fi de les retallades" i un "canvi de tendència per recuperar els drets de les persones i la dignitat dels barris".

L'augment dels ingressos de Cort per a l'any que ve se sosté principalment en les transferències de l'Estat, amb uns cinc milions més per la recaptació d'impostos, i també en una major ingrés pels tributs que gestiona l'Ajuntament gràcies a la remuntada de l'activitat econòmica, sobretot en el sector de la construcció via llicències i taxes de construcció. El govern municipal assegura que es produeix una "congelació generalitzada" dels tributs municipals i que s'ha intentat "neutralitzar" l'increment de l'IBI que suposa la revisió cadastral que s'aplica des de l'any 2012. Malgrat els majors ingressos, les inversions reals només pugen 3,2 milions d'euros, un 30% sobre els escassos 10,7 milions que s'hi han destinat enguany, i la majoria d'elles destinades a actuacions de manteniment i infraestructures, també en educació, i a l'elaboració de projectes amb vista al futur, com per exemple la remodelació de la plaça d'Espanya o la creació d'un eix cívic entre Pere Garau i Sot Gotleu.

La previsió deixa en evidència l'estret marge pressupostari de Cort sense les aportacions del Govern a través de la Llei de capitalitat, que el tripartit no ha inclòs davant la negativa de l'Executiu autonòmic. "Són els millors pressuposts amb els recursos que tenim", ha afirmat el batle Hila, qui admet el llast que suposa no poder disposar d'aquests fons i assegura que continuarà exigint al Govern de Francina Armengol la negociació de més inversions a Palma en compliment de la llei, que preveu la transferència de 30 milions anuals, mentre que l'Executiu just n'ha pressupostat 8 en els seus pressuposts. "Ja sabem que no es podrà arribar a tot, però el que no volem és una simple compensació d'aquestes inversions, que és el que es feia fins ara", ha dit Hila, que en tot cas ha apuntat que la negociació amb el Govern "va per bon camí". Al marge d'això, els grups parlamentaris del PP i Podem ja han anunciat la presentació d'esmenes als pressuposts de la Comunitat en aquest sentit i disposen entre tots de majoria per tirar-les endavant.

49,2 milions per pagar deute als bancs

Pel que fa a la despesa, l'Ajuntament de Palma destinarà durant l'any que ve 49,2 milions d'euros a pagar deute amb els bancs, més que a qualsevol altra cosa i un 5,5% manco que enguany. Es rebaixa de manera considerable la partida per abonar interessos, mentre que s'incrementaran les amortitzacions fins als 37,6 milions, tres més que en el present exercici. El regidor d'Economia, Hisenda i Innovació, Adrián García (PSIB), que sobre els seus primers comptes presentats ha dit que "hem hagut de treballar molt; són reals i n'estam molt orgullosos", ha destacat que només es preveu una nova operació d'endeutament per valor de 2,7 milions d'euros.

Pel que fa a les partides de les distintes àrees, sense comptar les despeses de personal, l'increment més significatiu es registra en les d'Igualtat, Joventut i Drets Cívics (27,9%), les de Model de Ciutat, Urbanisme i Habitatge Digne (22%) per la seva gestió de l'acabada de crear Oficina Antidesnonaments, que també suposa una despesa social, i en les de Seguretat Ciutadana (12,1%). Respecte d'aquesta darrera, els pressuposts preveuen una inversió extraordinària de 750.000 euros per a la substitució de mitjans materials obsolets i la renovació de vehicles per a la Policia Local, a més dels equips de respiració del cos de Bombers. Sobre això, el batle ha posat especial èmfasi en l'objectiu d'afrontar, davant la trama de corrupció que sacseja la Policia Local, "la reorganització del cos, l’impuls d’un model de proximitat, la renovació de la cúpula policial i la recuperació de la credibilitat". Només l'àrea de Govern Interior i Funció Pública patirà un descens del pressupost.

Malgrat que des de l'equip de govern s'havien anunciat objectius més ambiciosos en aquest sentit ja amb vista a l'any 2016, finalment la participació ciutadana en el pressuposts es limitarà a 100.000 euros, quantitat que a través de distints processos en els barris es podrà decidir a quins projectes o actuacions s'han de destinar. Hila ha sostingut que aquesta és una primera passa i que en aquests primers mesos de govern no hi ha hagut més marge per ampliar aquesta participació.

Queixes del PP pel poc temps per presentar esmenes

Una junta de govern extraordinària ha aprovat aquest projecte de pressupost, que d'aquesta manera comença la tramitació fins a rebre l'aprovació definitiva, prevista per al proper dia 30 de desembre. El tripartit ha esgotat els terminis i els ha estirat al màxim, la qual cosa ha provocat les queixes del PP. La seva portaveu, Marga Durán, ha advertit que els grups de l'oposició només tindran un dia, després de la compareixença dels regidors per explicar els comptes de les respectives àrees, per poder presentar esmenes. "No s'han posat d'acord fins ara per aprovar els seus pressuposts", ha dit la popular sobre el retard del govern municipal, "i així, ells que parlen de diàleg i consens, mostren un menyspreu cap a la tasca de l'oposició i els ciutadans".

stats