Balears 13/06/2017

El Pacte aprova la Llei del Parc Natural del Trenc però es divideix en l'aparcament

Emoció entre les files de MÉS per Mallorca, mentre que Podem queda amb "un cert regust de decepció i malestar"

Jaume Vinyas
3 min
Es Trenc ja és parc natural

PalmaEs Trenc-es Salobrar, a Campos, ja és Parc Natural. Així ho ha establert el Parlament, que ha aprovat aquest dimarts la llei que augmenta el grau de protecció d'un dels espais més icònics de Mallorca.

Els vots del Pacte han estat suficients per tirar endavant un dels projectes emblemàtics dels Acords pel Canvi. L'únic punt que ha dividit les forces progressistes ha estat el polèmic aparcament privat conegut com na Tirapèl. L'esmena que permetrà que es mantingui l'aparcament, contradient el criteri inicial dels tècnics, ha estat aprovat amb 24 vots a favor, 14 en contra i 19 abstencions.

Podem, El Pi, Ciutadans i la diputada no adscrita Xelo Huertas hi han votat en contra. L'abstenció del PP ha estat clau, per tant, per impulsar una mesura que ha suscitat diferències entre els socis fins al mateix debat parlamentari.

"Des de Podem n'estam contents, però no del tot", ha assenyalat el diputat David Martínez, qui ha afegit que a la formació dels cercles li ha quedat un "cert regust de decepció i malestar" per l'aprovació de l'esmena. "Els vàrem intentar convèncer que era un disbarat i que s'apartaven del camí, però no ens varen fer cas", ha retret a PSIB, MÉS i Gent x Formentera, promotors de la iniciativa.

"Cada vot a favor d'aquest aparcament serà com un punyal clavat en un petit tros d'aquesta terra", ha afegit Martínez, qui ha conclòs que "la Conselleria de Medi Ambient té les competències legals, però també morals per controlar i autoritzar, o no, les activitats que suposen un perjudici per als espais naturals protegits".

"A alguns sembla que els arbres no deixen veure el bosc o que el pàrquing no els deixa veure el parc", ha replicat el portaveu parlamentari de MÉS per Mallorca, David Abril, qui ha assegurat que, tot i les crítiques, "estam ben orgullosos pel llegat que suposen iniciatives com aquestes".

Abril ha justificat la decisió de permetre la continuïtat de l'aparcament privat al·legant que "les contraprestacions i condicionants ambientals" que han imposat al propietari "contribuiran a fer més efectiva i amb una major celeritat la gestió del Parc Natural".

Per la seva banda, el conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal, ha volgut destacar que "avui és un dia històric" i s'ha confessat "emocionat" per l'aprovació de la llei. "Parc Natural del Trenc. Encara m'escarruf de pensar-hi", ha dit. Vidal ha admès, però, que "encara queda molta feina per fer", especialment pel que fa a la redacció del Pla d'Ordenació de Recursos Naturals (PORN), que haurà de definir els usos i activitats autoritzats en el nou Parc Natural. Precisament, l'absència de PORN ha estat una de les principals crítiques que li han dedicat des de l'oposició.

El conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal, escoltant els arguments de l'oposició.

GOB: "No és el parc natural que esperàvem d'un govern de progrés"

El GOB ha donat la "benvinguda" al Parc Natural i han qualificat de "molt important" la passa feta aquest dimarts. En aquest sentit, recorden que "s'ha donat compliment a la Llei 1/1991 d’espais naturals (LEN), ja que es Trenc-es Salobrar de Campos era l’únic espai que quedava pendent de protecció entre els set que apareixen a la disposició addicional tercera de la LEN.

Amb tot, han lamentat que el parc neixi "llastat" pel manteniment de l'aparcament de na Tirapèl. "Continuam sense entendre l’entesa entre MÉS, PSOE i PP per permetre el manteniment d’un dels impactes ambientals més importants del Trenc, una mesura", han afegit, "que tindrà un important cost ambiental i a la llarga també econòmic, per les implicacions en la gestió del parc".

stats