Balears 01/12/2017

L'Obreria de Sant Antoni de sa Pobla obre la porta a que el poble presenti candidats a clamater

Tot i les propostes que rebi, la institució seguirà sent la responsable d'elegir aquesta destacada figura de la nit santantoniana

Jaume Ribas
2 min
L'Obreria presenta el nou funcionament de recollida de candidats a clamater.

PalmaL’Obreria de Sant Antoni permetrà que ciutadans i associacions de sa Pobla presentin candidats a clamater. El clamater és l’encarregat de fer la proclama històrica de Sant Antoni durant les completes del dia de la revetla, el 16 de gener. Fins enguany, l’elecció de la persona que havia d’encarnar cada any aquesta figura depenia només de l’Obreria. Ara, continuarà sent així, però els obrers acceptaran propostes d’altres col·lectius del poble i de qualsevol ciutadà.

Aquest anunci es va fer ahir, divendres, al migdia a l’Espai Santantonià de sa Pobla, damunt els estudis de la ràdio local. L’acte no va tenir pràcticament assistència de públic, tot i l’interès que han despertat altres convocatòries de debats, anuncis i xerrades sobre Sant Antoni. El rector de sa Pobla i obrer major, Felip Salvador; el president de l’Obreria, Martí Crespí, i l’obrer Pep Pons varen explicar el funcionament d’aquest nou sistema.

Els ciutadans i associacions trobaran als webs de l’Ajuntament i la parròquia una fitxa que podran omplir per presentar-se a si mateixos com a candidats o per suggerir-ne d’altres. L’Obreria estableix cinc condicions a complir: que siguin poblers o estiguin arrelats al poble, no exercir cap càrrec polític, tenir alguna vinculació a les festes, estimar les tradicions del municipi i dur el nom de sa Pobla arreu. Quan acabi la recollida, l’Obreria seleccionarà tres candidats, del primer al tercer, i els anirà contactant en ordre per oferir-los exercir de clamater o clamatera. El primer que accepti serà el nou clamater. Com fins ara, la proclamació del clamater es farà dia 7 de gener a la parròquia de Sant Antoni Abat, abans del ja tradicional fogueró d’homenatge a l’històric glosador Antoni Socias Teuler.

Arrels històriques

El personatge del clamater apareix al Sant Antoni modern l’any 2002. És la recuperació d’una figura antiga que s’havia perdut amb el temps. La seva funció és, un cop acabades les completes del vespre de dia 16 de gener, adreçar-se als assistents amb una al·locució breu d’inspiració històrica que va recrear l’escriptor Alexandre Ballester. El text finalitza amb el crit de “Visca Sant Antoni”, que és corejat amb el “Visca” dels assistents a completes. El mateix Alexandre Ballester va ser el primer clamater l’any de la recuperació d’aquesta tradició. Des del 2002, altres poblers i pobleres han estat els encarregats de fer el “visca” a Sant Antoni la Nit Bruixa. Alguns d’ells són l’actor Simó Andreu, la cantadora Antònia Serra Mussola, l’atleta Miquel Capó i l’antic cap dels dimonis de sa Pobla, Manolo Sánchez.

Segons l’obrer de Sant Antoni Pep Pons, la principal raó per obrir l’elecció del clamater o clamatera als suggeriments dels col·lectius i persones del poble és la manca d’idees. L’obreria ha elegit ja quinze clamaters i tots han estat figures especialment destacades, o bé dins el món santantonià, com els cantadors i els dimonis, o bé fora de sa Pobla, com els actors i esportistes. Així doncs, seria aquest grau d’exigència en la tria el que dificulta trobar nous clamaters.

L’Obreria va descartar que la decisió tingui res a veure amb el fet que des de l’any passat un grup de joves hagi promogut debats per “democratitzar les festes de Sant Antoni”.

Fitxa pels candidats a Clamater
Carta de l'Obreria de Sant Antoni de sa Pobla
stats