Balears 19/08/2014

Maite Salord presenta la seva darrera novel·la

La finalista del premi Sant Jordi 2006 escriu sobre la memòria dels vençuts de la Guerra Civil a les Illes Balears a 'L'alè de les cendres', que es presenta a Ciutadella demà, dia 20, i ja es pot trobar a totes les llibreries de Menorca. A Mallorca, Pitiüses i Catalunya estarà disponible des dels primers dies de setembre

2 min

L'alè de les cendres és el títol del nou llibre de la menorquina Maite Salord. Una història colpidora que trenca el seu silenci creatiu després de l'èxit aconseguit amb La mort de l'ànima, i amb la qual l'escriptora tanca un cicle literari que es va iniciar fa vint anys, quan va començar a gestar la novel·la que ara publica.

L'alè de les cendres es presenta aquest dimecres dia 20 a Ciutadella (al bastió del Governador, a les 20 h). L'autora estarà acompanyada per l'historiador David Ginard, el filòleg i poeta Joan F. López Casasnovas i la també filòloga i coordinadora científica de l'Institut Menorquí d'Estudis, Fina Salord.

Després d'una ingent feina de documentació, Salord ha construït una història que permet rescatar del silenci la memòria dels vençuts durant la Guerra Civil espanyola a les Illes Balears. Combinant tres plans –el narratiu, l'històric i el poètic–, L'alè de les cendres ofereix alhora la trajectòria completa de Dèlia Escandell Guerrero, entre Mallorca i Menorca, i la d'una nissaga en què conflueixen dues branques familiars, eivissenca i andalusa, al barri de Son Espanyolet de Palma entre els anys vint i els quaranta. La veu narrativa ressegueix la crua història col·lectiva, mentre que la dimensió poètica s'assoleix gràcies al diàleg que Dèlia manté amb el fosser del cementeri de Ciutadella, on està enterrada. Per la seva banda, els textos històrics, amb discursos, entre d'altres, de Francisco Franco, Indalecio Prieto i Pilar Primo de Rivera, n'ofereixen el contrapunt documental.

Maite Salord Ripoll (Ciutadella de Menorca, 1965) és professora de Llengua i Literatura Catalanes i membre de l'Institut Menorquí d'Estudis. El 2006 va ser finalista del premi Sant Jordi de novel·la amb La mort de l'ànima (Proa, 2007). També és autora d'I del somni, tot (IME, 1998), Com una nina russa (La Galera, 2002) i Mar de boira (La Galera, 2004), premi Ciutat d'Olot de narrativa juvenil. Ha participat en el recull Veus de la nova narrativa catalana (Empúries 2010), a càrrec de Lolita Bosch, amb el conte L'enyor de les pedres. Escriu treballs sobre literatura menorquina i articles d'actualitat (recollits en el seu blog personal, www.maitesalord.cat).

stats