El lloguer turístic deixa les relacions entre els socis del Pacte sota mínims

MÉS i el PSIB demanaran explicacions, aquest dijous, en la reunió de seguiment dels Acords pel Canvi mentre Podem els acusa de "sembrar dubtes" per tapar que la llei ha quedat com ells volen

La regulació del lloguer turístic marcarà la comissió de seguiment dels Acords pel Canvi convocada per a aquest dijous a primera hora. Les conseqüències del vot de Podem, que va tombar un dels articles clau prohibint, a priori, el lloguer turístic en habitatges plurifamiliars durant més de 60 dies a l'any, ha situat al límit, de nou, les relacions entre els socis. El PSIB ha assenyalat al dematí que preferia esperar uns dies per refredar els ànims, però la qüestió, finalment, s'ha inclòs en l'ordre del dia per exigència de MÉS, que ha assenyalat que, si no es posava el tema sobre la taula, no hi assistiria.

Al llarg del dia, s'han anat fent declaracions que mostren l'escletxa oberta entre Podem i la resta de socis. El PSIB ha advertit que " hi haurà conseqüències", però el més contundent ha estat, un dia més, el diputat de MÉS per Menorca, Pep Castells, qui, en un escrit penjat al seu mur de Facebook, ha acusat la formació dels cercles de practicar una " retòrica estèril amb efectes nefastos".

"Quins són els efectes reals de la seva brillant idea?", s'ha demanat Castells. "Doncs que el lloguer de pisos per al turisme queda totalment desregulat i fora de control. De manera que el dret a l'habitatge es veu més amenaçat que mai", respon. "Si ara algú lloga un pis mitjançant Airbnb, ja no podrà ser perseguit pel simple motiu que la llei conceptua la figura jurídica de les 'estades turístiques en habitatges' com a estades en cases unifamiliars aïllades i aparellades. Si algú lloga un habitatge d'una altra tipologia, com ara un pis, simplement la llei no se li aplica i, per tant, no ha d'ajustar -se als requisits de la llei ni se'l pot sancionar. Perquè, al contrari del que afirmen els de Podem, no hi ha cap article de la llei que prohibeixi posar en lloguer turístic un pis, cosa que, paradoxalment, la llei del PP que prohibia expressament", argumenta.

Més breu però igual de contundent s'ha mostrat el portaveu parlamentari de la formació, Nel Martí.

Des de la formació dels cercles, per la seva part, mantenen que “estan molt tranquils” i acusen el Govern de “sembrar dubtes” per tapar el que consideren una evidència: que la llei ha quedat com volia Podem. “Diuen que hem trencat els Acords pel Canvi que recullen el compromís de regular el lloguer en plurifamiliars. Idò, ho hem fet. Això sí, a 60 dies per any”, ha assegurat un membre de la formació a l' ARA Balears. El diputat Salva Aguilera, qui ha encapçalat les negociacions per part de Podem i ha estat el més criticat pels seus socis, ha tret pit en un post també a Facebook.

Ayer votamos un artículo en contra de la ley. Y nos han dicho hoy de todo y les avisamos en las negociaciones lo que pod...

Posted by Salvador Aguilera on  miércoles, 19 de julio de 2017

" data-width="500">

Els ecosobiranistes, en canvi, acusen Podem d'haver causat un desgavell que pot afectar, fins i tot, el règim sancionador. “Com ens atrevirem a posar multes si no sabem el que hem de fer?”, ha assegurat un membre de MÉS per Mallorca. “Tot el dia posant a 'caldo' Álvaro Gijón i acaben votant amb ell. S'ho han de fer mirar”, hi ha afegit.

Una altra veu de la formació admet que el que es va aprovar dimarts és un “bunyol” que “dificulta i afebleix la lluita contra la oferta il·legal”. “Aquestes plataformes tenen uns equips jurídics molt potents i el que vam aprovar és munició per a ells”, assenyala.

Els ecosobiranistes insisteixen que el text aprovat dimarts no prohibeix expressament el lloguer en plurifamiliars, no només per les contradiccions que hi ha en el text sinó perquè el mateix article 49 que s'ha mantingut gràcies al vot de Podem ja inclou un precedent, en aquest sentit. I és que el reglament de l'anomenada llei Delgado ja va incloure una nova tipologia, l'habitatge unifamiliar entre mitgeres, a les que recollia el cèlebre article.

Des de Vicepresidència confien a trobar una solució “al més aviat possible” i celebren que, almanco, l'entrada en vigor de la moratòria, per un màxim d'un any, per a noves llicències serveixi per clarificar, una vegada per totes, com queda la regulació del lloguer turístic. La primera passa serà conèixer el redactat definitiu de la llei, actualment en mans dels serveis jurídics del Parlament. En un principi, estava previst que es publicàs en el BOIB del proper dissabte. A causa de la complexitat de donar coherència al que es va aprovar, però, tot indica, segons ha pogut saber l'ARA Balears, que la publicació s'endarrerirà fins a dimarts de la setmana vinent.

EDICIÓ PAPER 16/01/2021

Consultar aquesta edició en PDF