Balears 08/12/2017

L’ateisme creix entre els joves i cau el suport a les adopcions gais

La Fundació Gadeso examina la religiositat i les actituds socials

Clara Fontanet Abrines
2 min
Un 63 % dels enquestats es considera creient en la religió catòlica

PalmaLa Fundació Gadeso ha publicat un informe en què analitza les actituds del ciutadà de les Illes Balears davant les creences religioses. L’estudi posa de manifest que un 63 % dels enquestats s’autodeclara creient. No obstant això, la xifra d'ateus s'incrementa progressivament a totes les franges d’edat -amb menor rellevància entre els majors de 65 anys- i el percentatge se situa en un 29%.

Pel que fa a la pertinença a cada una de les confessions més importants a Balears, la immensa majoria dels entrevistats es declaren catòlics però només un 22,0% es declara practicant i com a conseqüència es redueix el nombre de persones que van a missa el diumenge. Destaca també la presència de persones de confessió musulmana, com a conseqüència de l’elevada immigració de persones procedents de països de religió islàmica.

Els resultats revelen que la societat balear presenta una notable desafecció respecte als posicionaments oficials de l’església en general i de l’espanyola en particular. Guanyen acceptació el divorci, la convivència en parella fora del matrimoni, l’eutanàsia passiva, l’avortament i el matrimoni entre parelles del mateix sexe. Com es veu a la taula, l’adopció per part de parelles homosexuals és un altre aspecte amb el qual més de la meitat de la població no hi està d’acord. El problema que més preocupa als ciutadans és el sistema actual de finançament de l’Església catòlica, en contra del qual se situen 8 de cada 10 habitants.

Finalment, l’estudi assenyala que la majoria dels ciutadans de les Illes aproven el papa Francesc però refusen la Cúria vaticana i la Conferència Episcopal Espanyola, a causa del seu immobilisme i la seva negativa al canvi. Per contra, les ONG de base catòlica, com Càritas, gaudeixen d’un ampli suport. La necessitat d’actuar davant els casos de pederàstia comesos per religiosos és per al conjunt de la ciutadania el principal repte a assolir.

stats