La inversió de la recaptació de l'ecotaxa prioritzarà els recursos hídrics

La Comissió d'impuls del turisme sostenible aprova, amb l'abstenció del GOB i ARCA, el pla anual de l'impost turístic sense cap vot en contra

La Comissió d'impuls del turisme sostenible ha aprovat, aquest dilluns, les línies que prioritzaran la inversió de la recaptació de l'ecotaxa. El vicepresident del Govern, Biel Barceló, ha anunciat que aquells projectes que presentin les administracions en relació als recursos hídrics i a la sostenibilitat del medi ambient tindran prioritat per rebre fons.

En aquest sentit, Barceló ha assenyalat que el pla aprovat incidirà en totes aquelles accions que millorin el problema hidràulic que viuen les Balears. Tot i que el GOB i ARCA s'han abstingut en l'aprovació, es valora positivament el resultat de la Comissió. Aquestes dues entitats preveien un vot negatiu, perquè el text, en principi, no deixava clar si aquesta injecció de diners aniria destinada a la creació de noves dessaladores, mesura davant la qual es mostren en contra. En la sessió d'aquest dilluns, s'ha incorporat que, en el cas de la dessalació de l'aigua de mar, quedi clar que es parla "d'optimització de recursos de què ja disposam", segons ha destacat Barceló. Es destacarà la depuració, la reutilització d'aigües residuals i solucionar les pèrdues d'aigua potable.

Tot i que no s'han donat xifres exactes de la recaptació de l'Impost de turisme sostenible, tant la consellera d'Hisenda, Catalina Cladera, com Barceló han reiterat que s'espera que arribi a entre  30 i 40 milions d'euros. De fet, el pla ha partit d'aquesta base, per la qual cosa aquests diners entraran en el pressupost de 2017. Per aquest motiu, els projectes presentats a partir de la publicació al BOIB d'aquest pla (el dissabte 24) seran executats l'any que ve.

Repartiment equilibrat entre totes les Illes

Barceló ha celebrat el text final del pla i els acords assolits amb totes les entitats que formen part de la Comissió. El percentatge destinat a estructures hidràuliques no s'ha concertat, ja que anirà en funció dels projectes que es plantegin. Barceló ha recordat que hi ha d'haver "un repartiment equilibrat entre les Illes", perquè cada una en té un percentatge assegurat. A més a més, ha reiterat que tots els objectius que planteja la llei han de tenir cabuda, encara que es prioritzen els mediambientals.

Per part seva, UGT ha expressat que "l'ecotaxa era necessària" i que s'ha aconseguit "posar sobre la taula" la millora urgent de les infraestructures hidràuliques. En aquest sentit, el sindicat celebra que a poc a poc "es vagi cap a una economia més desestacionalitzada. De fet, aquest punt és el que el GOB no veu amb gaire bons ulls. La seva portaveu, Margalida Ramis, ha advertit que provocarà "que vinguin més turistes en temporada baixa" i que continuïn venint els mateixos en temporada alta.

EDICIÓ PAPER 19/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF