Balears 01/02/2017

Inspeccionen un solar a Cala d’Hort on es projecta una macromansió

La Conselleria de Medi ambient, el Consell d’Eivissa, l’Ajuntament de Sant Josep, el grup GEN-GOB i els promotors de l’obra s’han reunit per analitzar l’afectació que la casa pot tenir al desenvolupament de la ginesta

Armando Tur
2 min
Inspeccionen un solar a Cala d’Hort on es projecta una macro-mansió

EivissaUn total de vuit tècnics de la Conselleria de Medi ambient del Govern balear, un altre del Consell, dos de l’Ajuntament de Sant Josep i dos del GEN-GOB han inspeccionat la parcel·la de la finca de Sa Païssa de Xumeu Pere, a Cala d’Hort, on un particular projecta una mansió que podria afectar el desenvolupament de la 'Genista dorycnofolia', una espècie que el botànic Puig Cirer va documentar per primera vegada a Eivissa l’any 1919, segons el Dr. Font Quer recull en l'article ‘Tres espècies del gènere ginesta de l’illa d’Eivissa’ de la Institució Catalana d’Història Natural.

La importància del desenvolupament d’aquesta planta va fer la zona mereixedora de ser reconeguda com a Lloc d’Interès Comunitari (LIC), i és per això que ara promotors i proteccionistes debaten sobre la idoneïtat de fer o no aquesta casa. A l’examen s’han detectat un total de quatre exemplars de ginesta, només dos dels quals es troben en estat viu. La primera és a 31 metres de distància respecte de la zona d’afectació de les obres i la segona és al bancal de baix, a 20 metres.

La disposició d’aquestes plantes coincideix amb les que el director del Parc Natural de ses Salines, Vicent Forteza, havia fet constar en un informe tècnic redactat el passat 31 d’octubre i que des de la propietat denuncien que està ple d’incorreccions. Malgrat les acusacions, Fortesa s’ha reiterat en el contingut del seu informe, com també ho ha fet el tècnic del Consell d’Eivissa, Jaume Estarellas, qui ha assegurat que amb les obres “s’afecta l’hàbitat i que la finca sencera forma part del seu hàbitat”.

En el mateix sentit, des de GEN-GOB, Neus Prats ha indicat que no només “es constaten fets que ja consten en els informes tècnics”, sinó que “la finca sencera forma part del seu hàbitat”. Així mateix, Joan Carles Palerm, del mateix grup, afegeix que “no només hi haurà un impacte sobre l’hàbitat potencia de l’espècie, sinó que també hi haurà impacte sobre la població real actual”.

Per part de la promotora, el consultor ambiental Fernando Orozco ha indicat que “es prendran les mesures necessàries i que no s’anirà més enfora de l’àmbit de l’obra”, un argument que l’experta ambiental botànica Dessiré Sicilia amplia amb el fet que “amb la construcció de camins i la generació de marges” s’hi afavorirà l’arribada de llum i, per tant, el desenvolupament d’aquesta planta.

En tot cas, ara ha de ser un subcomitè de la Xarxa Natura 2000 el que estudiï els resultats de la visita tècnica d’aquest dimarts i que es decanti per dues opcions: donar el vistiplau al projecte entenent que no tindrà cap afecció sobre la ginesta, o determinar que sí, que la planta se'n veurà afectada, de manera que s’hauria de fer un estudi d’impacte ambiental per determinar el grau d’afectació.

stats