Balears 08/08/2017

Iniciat un pla per adaptar els centres de salut a les persones amb mobilitat reduïda

El de Santanyí ha estat el primer: se n'han reformat les finestres, les portes dels lavabos i els vidres de la sala de cures

Ara Balears
2 min
Gómez, amb del batle de Santanyí, Llorenç Galmés; el director del servei de salut, Juli Fuster; el gerent d’Atenció Primària de Mallorca, Miquel Caldentey; el representant PREDIF Illes Balears, Nicolás Terrasa, i el representant de l’Associació Provincial de Lesionats Medul·lars i Grans Discapacitats (ASPAYM Balears), Alessandro Marinelli / CAIB

PalmaEl Servei de Salut ha iniciat un pla d'accessibilitat per adaptar els centres de salut a les persones amb mobilitat reduïda. El pla, elaborat conjuntament amb l'entitat local de Plataforma Representativa Estatal de Persones amb Discapacitat Física (PREDIF Illes Balears), preveu, en una primera fase, la reforma de deu centres de salut. La consellera de Salut, Patricia Gómez, ha donat a conèixer el pla durant la visita, aquest dimarts, al de Santanyí, el primer on s'han fet obres per valor de 75.000 euros. Entre les reformes que s'hi han dut a terme, destaca el canvi de les finestres, de l'altura del mobiliari, dels lavabos, de les portes i dels vidres de la sala de cures.

En aquesta primera fase, també es faran reformes als centres de salut d’Arquitecte Bennàzar, Casa del Mar i Escola Graduada, a Palma, i Capdepera, Es Raiguer (Binissalem), Es Safrà (Alcúdia), Llevant (Son Servera) i Santa Maria, amb un pressupost global de 600.000 euros. Ja s’hi han fet les auditories prèvies per valorar les necessitats de cada centre, en virtut d’un contracte subscrit amb PREDIF Illes Balears per auditar 41 centres de salut. No s’hi han inclòs els centres de salut Camp Redó, S'Escorxador, Nuredduna (Artà) ni Pollença, ja que el Pla d’infraestructures d’Atenció Primària preveu construir-hi nous edificis.

Les principals deficiències comunes detectades en els nou centres on s’ha fet l’auditoria són de tipus extern i intern: de les externes, destaquen la manca de senyalització dels guals i dels passos de vianants, mentre que les internes fan referència a la mobilitat (amplada de les portes de les consultes, dels banys o dels ascensors, les rampes d’accés, l’adaptació dels lavabos), a la comunicació (senyalització en sistema braille i amb color d’alt contrast, l’altura de les senyalitzacions, dels taulells i dels botons dels ascensors, i la col·locació de baranes) i al material (disponibilitat de lliteres hidràuliques i cadires de rodes).

stats